Desperat borgerlighet

Vi ser nu en höger som blir alltmer desperat. Idag var det debatter mellan ungdomsförbunden både på Wargen och på Mittuniversitetet där både SSU, MUF och CUF (centern) var representerade av sina förbundsordföranden. Det som slog en direkt var den låga debattnivån hos högerförbunden. Det var en fascinerande uppvisning i smutskastning, skrämselteknik och halvlögner. Till att börja med blev jag förbannad, men insåg så småningom att detta är ju egentligen inget negativt. Det vi ser nu är ju en höger vars panik börjar lysa i ögonen! Man har insett att man inte kommer vinna valet på sin politik och försöker därför med alla andra medel.

Man försökte få det att framstå som att vi satsar på pensionärer "istället" för på skolan ("Sveriges pensionärers intresseparti", fyndigt Wykman!), trots att vi satsar betydligt mer än högern på just skolan, man försökte få det att framstå som om vi "vill lägga ned Östersund" med vår bensinskattehöjning på ca 40kr/mån, man försökte få det att framstå som att vi vill halvera vår energiproduktion (troligtvis pga att vi -> på sikt och i den takt den kan ersättas <- vill avskaffa kärnkraften). Man försökte till och med, hör och häpna, skylla FRA-lagen och IPRED på Thomas Bodström. Därtill använde man konstant benämningen "vänsterexperimentet" på de rödgröna. Ja, det är ju verkligen ett experiment att låta socialdemokraterna regera! Det är ju nått vi aldrig upplevt förut. Överhuvudtaget låg fokus mer på att kasta skit på de rödgröna än att lansera sin egen politik.

Detta verkar vara strategin för hela den borgerliga valrörelsen. Man har ju haft svårt att prestera speciellt många egna vallöften, vid sidan av ofinansierade skattesänkningar, och fyllde därför igår på förrådet - inte med vad man vill göra, utan med vad man inte vill. Med andra ord pekade man på ett antal saker vi ska genomföra, t.ex. ett par skattehöjningar, och sa att det här ska inte vi göra!

Det verkar som att vi går mot en av de smutsigare valrörelserna vi haft, men får se det positivt. Det visar på en höger vars desperation stiger för varje dag.

Kommentarer
Postat av: karl

Ett regeringsalternativ med Vänsterpartiet, det kommunistiska alternativet måste väl anses vara ett vänsterexperiment utöver det vanliga.



Bättre med skattesänkningar än att sitta och investera i sjunkande bolag likt Storbritannien, Spanien och Grekland. Vi ser ju hur länder likt dessa mår för tillfället. Alla med någon typ av vänster/socialistregering.

2010-05-05 @ 23:40:36
Postat av: Aron

Enligt dig sänker högern nivån på debatten då t.ex. Nooshi Dadgostar påstår att KD "Hatar kvinnor och homosexuella." och även att Jan Björklund skulle ha kallat alla kvinnor för kukar.

Vilken klass på debatten från vänsterns sida.

2010-05-06 @ 10:44:06
Postat av: Carl Regnér

Interssant att du vänder argument vi brukar lansera till er, om att ni enbart pratar om vad vi gör fel och inte vad ni vill. För så är fallet och inte är det konstigt heller, för ni lyckas inte enas kring en rad frågor. Exempelvis vill vänsterpartiet avskaffa betyg och tvärförbjuda friskolor, vilket inte ni vill, medan miljöpartiet vill förbjuda läxor.



Men för att prata saklig politik och faktiskt vara ärlig. Era skattehöjningar på bensin medför en katastrofal konsekvens för landsbygden och dess företag och kilometerskatten trycker tillbaka företagen. Åkerier, industrier etc har alla beklagat sig över skattehöjningen och har själva sagt att de kommer behöva skära ner i personal och leveranser för att finansiera.



I Jämtland och framförallt norra Sverige är vi beroende av bilar, se då till att satsa på miljövänliga fordon och inte straffskatta vanliga människor. Ni besparar inte miljön på någon punkt med skattehöjningarna.



Ni vill dessutom satsa över 200 miljareder på höghastighetståg som dras mellan Sthlm-Jönköping och Göteborg-Borås (storstäder i södra Sverige). Vad ska vi göra i Borås? Ni höjer också energiavgifterna kraftigt vilket gör att tågen kommer behöva drivas på halva elproduktionen för att klara det ekonomiskt, men detta är inte logiskt. Detta sker också i takt med att ni avecklar kärnkraften.



Vi måste kraftigt utveckla kärnkraften, speciellt om vi ska ha höghastighetståg. Om 15 år måste dagens reaktorer, vid ikke utveckling, avvecklas på direkten då de anses vara för gamla och farliga. Det tar också cirka 10-15 år att förnya dem, alltså måste detta åtgärdas nu, inte avvecklas.



När det kommer till IPRED och FRA-lagen så är det Thomas Bodström som drev igenom dom. Men självfallet står ni inte ofta för vad ni sagt.



Vad har Spanien, England och Grekland gemensamt? Ett socialistiskt styre alldeles för likt sossarna i Sverige. Med Mona Sahlin i spetsen hade Sverige vart lika körd i botten som Grekland. Era åtgärder är kortsiktiga, under en finanskris måste man satsa på långsiktiga mål. Högerregeringen har varit ansvarsfulla och tagit sig ut ur finanskrisen bäst i hela Europa, vilket den Europeiska Centralbanken understrycker. Detta är ni mycket väl medvetna om, men tiger om det. Dock har vi en hög ungdomsarbetslöshet, men saken är den att vi har finanser att investera med. Istället för att behöva skära ner på välfärd och offentlig sektor kan vi nu se till att skapa jobb, jobb och jobb. Det hade inte varit möjligt med ert styre.



Se till att underlätta för folk i vardagen, gör det möjligt, billigare och enklare att anställa och starta företag. Se till att det lönar sig att arbeta, inte tvärtom. Satsa på en arbetslinje, inte en bidragslinje (ni höjer bidragen med 6000kr per månad för den arbetslöse, och finansierar detta genom att straffbeskatta ungdomar (dubbelt så dyrt att anställa en ungdom under 26 år, sociala avgiften)). Vi har sänkt skatten mest för den som tjänar minst, se gärna själv: www.jobbskatteavdraget.se, och vill fortsätta, ni drar tillbaka det med 21 000 000.



Rädda Sverige, rösta på alliansen.

2010-05-06 @ 10:56:24
Postat av: Thomas

Carl Regnér, det är roligt att du tar upp Greklands ekonomi. Roligt just för att det var deras liberalkonservativa parti som nästan försatte landet i konkurs, det socialistiska partiet fick ta över ett sjunkande skepp och försöker nu städa upp så bra det går efter högerns skit.



När det kommer till bensinskatten, visst är jag inget fan av höjd bensinskatt, men 49 öre är inte mycket, får det lov att vara lite perspektiv? Det är dessutom lite hyckligt att stå här och säga att en höjd bensinskatt förstör landsbygden, hyckligt för att ni själva höjde denna skatt i början på er regeringstid om jag inte minns fel. Samtidigt vill centerpartiet höjja bensinskatten med en krona.



Det har för övrigt inte fungerat att slå på dem som ligger ned, det har inte gett mer jobb, det har däremot ökat klyftorna en hel del som bevisligen ger flertalet negativa effekter b.l.a: Ökad brottslighet, sämre hälsa och mindre chans att lyckas i sin utbildning.



Någonsin funderat på varför Sverige, eller Norden för den delen är så bra att bo i, eller varför vi har så låg brottslighet? Fundera på det.



2010-05-06 @ 12:18:34
Postat av: Anton

Detta kommer bli lite rörigt då det finns så mycket att bemöta menmen.



Karl: V är inte kommunistiskt. Det är ganska okunstruktivt att bemöta ett inlägg om smutskastning med mer smutskustning. ;) Dessutom har vi ju redovisat vad vi ska genomföra i regeringsställning. Inget oklart där.



Regnér: Thomas har redan pekat på flera viktiga punkter. Framförallt är det intressant att du, och Karl också för den delen, refererar till Grekland och skyller landets problem på vänstern när det uppenbarligen var högern som satte landet i skiten och vänstern som nu får försöka städa upp.



Det var ju dessutom bristen på statlig reglering som utlöste krisen och ett stödpacket i socialdemokatisk stil som fick det att vända.



Högerregeringen har väl inte gjort mycket alls för att ta Sverige ur krisen, utan mest lutat sig tillbaka mot de goda statsfinanserna som socialdemokraterna lämnade efter sig.



Ni ska investera bort ungdomsarbetslösheten? Så gör det då istället för att sänka skatten på lånade pengar. Om du vill företräda ett alternativ som verkligen vill investera för nya jobb och verkligen har ordning på budgeten så är du välkommen över. ;)



Hur tappert ni än försöker så var det inte Bodström utan er egen regering som införde FRA-lagen och IPRED. Det fanns en socialdemokratisk version av FRA-lagen som Bodström varit med och skrivit, ja, men det är inte samma som ni lanserade.

Jag försöker förövrigt inte påstå att Bodström är helt "oskyldig". Tycker bara att det är fascinerande hur en moderat i en debatt om integration kan köra stenhårt på att skylla FRA-lagen och IPRED på oppositionen.



Slutligen, en skattehöjning på 50 öre/litern är inte katastrofal. Bensinpriset pendlar ju 4kr hit och dit utan att glesbygden går under. Dessutom instiftar vi ju ett avdrag för de som behöver bilen i jobbet. Och som Thomas säger, ni har själv höjt bensinskatten.

2010-05-06 @ 16:44:47
Postat av: Karl

Skulle inte påstå att ni är särskilt överens, finns en del kompromisser att göra, eller väldigt många.



En liten fråga angående sjunkande bolag som socialdemokrater för jämnan vill köpa, vad vill ni göra med Saab?



Förövrigt, tror du att miljöpartiet nöjer sig med en skattehöjning på en 50 öring för bensinen?

2010-05-06 @ 17:09:22
Postat av: Vincent

Precis som Carl Regnér skriver så var debatten på wargentinskolan helt annat än smutskastning från höger till vänster, snarare tvärtom.



Angående bensinpriset så är det svårt att hålla visionen om att "en skattehöjning på 50 öre/litern är inte katastrofal" verkligen inte är katastrofal. Jag är medlem i MUF och moderaterna men jag delar inte alla åsikter, detta är en av dom och då finns det ingen anledning att höjja den ytterligare. Bensinpriset är skyhögt och ni vill höja det ytterligare?



En annan sak som är svår att förneka är just det här angående bensinpris och glesbygd. Det är helt självklart att höjt bensinpris inte hjälper någonting för miljön i glesbygden utan snarare förstör för både företagarna och privatpersoner. Oppositionen har utlovat ett "tjänstereseavdrag" som gäller för företagare, problemet är dock att småföretag (bland annat) måste ligga ute med större summor pengar under en längre tid. Det andra problemet är just att detta "tjänstereseavdrag" inte gäller för vanligt folk som använder sig av bilen för att dom är tvungna!



Angående ekonomin kan vi väl sammanfatta det som att sverige har inte bara klarat sig ur en gigantisk finanskris på ett högst optimalt sätt, utan även lyckats sänka skattetrycket till 46 % vilket är det lägsta på väldigt lång tid.



//Vincent Edfeldt

2010-05-06 @ 21:35:19
Postat av: Anton

Karl - Jag är ledsen. Vet att ni moderater oerhört gärna vill kunna peka på oenighet hos de rödgröna och kunna använda begrepp som "den rödgröna röran" osv., men vi har faktiskt ett väl fungerande samarbete.

Ni hade ju också väldigt gärna velat kunna prata om "skattechocker" (vilket ni ju iof gör ändå), men det blir ingen skattechock. Vad ska ni nu ta er till?



Och ja, miljöpartiet får så gott nöja sig med 50 öres höjning. Vi är trots allt ett fyra gånger större parti. Inte heller V kommer få igenom några jätteradikala förslag. Ni behöve rinte vara rädda. ;) Socialdemokraterna är det dominarande partiet.



Vincent: Nu vet jag inte riktigt vilken debatt det var du tittade på. Med undantag från någon kommentar från Ung Vänster pratades det i princip endast om den egna politiken på den rödgröna sidan medan högerförbunden helt uppenbart hade som grundstrategi att skrämmas med vänsterspöket.



Bensinkostnaden kommer öka med ca 50kr/månaden. Det går inte med bästa vilja att få till en "katastrof". Vad som är en katastrof för glesbygden är snarare er inslagna linje med ökad privat styrning och vinstintresse i välfärden. När hälsocentraler och apotek har vinstintresse, hur blir det då för glesbygden? Tror inte köpkraften i Bräcke är så total direkt.



Sverige har inte klarat sig genom krisen "på ett optimalt sett", det vet du. Vi har klarat oss någorlunda, eftersom vi hade så bra statsfinanser innan krisen slog till, trots era skattesänkningar. Nu ser vi ju dock en situation när ni fortsätter sänka skatten trots att vi har underskott i budgeten.

2010-05-06 @ 22:18:19
Postat av: Thomas

Vincent, angående bensinpriset. Ett samarbete bygger på kompromissande, miljöpartiet vill som du nämnt höja bensinskatten väsentligt mycket mer än vad som nu beslutats om. Vi måste komma ihåg att alla partier i ett samarbete har blivit framröstade. Har MP säg 10% av rösterna så vill alltså 10% av folket se hårdare tag om miljön. Det vore rent odemokratiskt att neglera dessa 10% av folket helt och hållet, därför kompromissar vi med folket.

För övrigt kan tilläggas att koldioxidskatt tydligen är den effektivaste miljöskatten - I alla fall om vi ska tro Reinfeldt: http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-koldioxidskatten-ar-effektivast-1.593101



Det är redan så idag att många småföretagare måste ligga ute med större summor pengar under en längre tid, det är ju en administrativ fråga.



Vill inte delta i en tävling om vem som kan ge det lägsta skattetrycket, som om det är vad allting handlar om. Vet inte vad du ser som ett optimalt "skattetryck"?



Vi får aldrig glömma bort att skatt är någonting som används för att finansiera våran välfärd. Sänker vi skatten så sänker vi samtidigt välfärden med allt vad den ger till samhället.

2010-05-06 @ 22:34:02
Postat av: Victor Svedberg

Vincent och Carl, märk en skillnad i våran politik. Vi tror att framtiden med dyr olja kan komma snart och att då inte gjort en omställning kommer slå mot vem? Jo landsbygden och t.ex. Östersund. Därför föreslår vi en höjning av bensinskatten där de pengar det genererar investeras i omställningen av samhället. Om vi inte gör det nu, vem kommer betala det senare? (Googla Peak Oil).



Ni gick på val och vann mandat på att inte deklarera att ni tänkte höja bensinskatten, sen gjorde ni det ändå! Taktiskt? ja kanske kortsiktigt men jag tror väljare föredrar att inte bli lurade och att väljarna också kommer straffa er för detta. Dvs. när det kommer till bensinskatt är erat förtroende inte särskilt stort så ni kanske borde spara på krutet i den frågan.



När det kommer till halvlögner i debatten kan ju nämnas när Centern körde den gamla skrönan om att RUT skapat 11 000 jobb, även Moderaterna har erkänt att det var en felaktig siffra.



Carl, Du undrar vad vi ska göra i Borås. Borås högskola har cirka 10 000 studenter, är en av Sveriges största städer och ligger på pendlingsavstånd till Göteborg. Det finns nog en hel del att göra i Borås, även för en Östersundare.



I våran budget finns även "Hela landet"-miljarder som är öronmärkta pengar som inte kommer hamna i storstadsregioner.

2010-05-06 @ 22:38:09
URL: http://victorsvedberg.se
Postat av: Karl

Thomas, att skatt är till för att finansiera vår välfärd tycker jag också i absolut högsta grad. Men det är väl kärnan vi ska satsa på inte SAS, SAAB och liknande förlustmaskiner?



Victor, tror du att det som gör att vi slutar kör bilar på bensin är genom en skattehöjning på 50 öre? Vi ska väl på något sätt satsa på de mer miljövänliga alternativen och häva fram dem istället för att ödsla energi på att bromsa det som vi för tillfället använder oss av?



Och sedan att införa snabbtåg på sträckan Göteborg-Borås, kostar inte det mer än det smakar för tillfället? Självklart ska vi ha snabbtåg i framtiden men är vi redo? Sträckan Göteborg-Borås går idag på 50 min-1 timme. Hur mycket kan snabbtågen kapa av den tiden med? För övrigt kan man inte maxa snabbtågens kapacitet på just den sträckan med tanke på terrängen. Är det inte bättre att satsa dem pengarna på något annat för tillfället? Vart ni nu har dem...

2010-05-07 @ 18:05:34
Postat av: Redlös

Kommentar angående Thomas skrev att moderaterna höjt bensinskatten, ja men samtidigt sänkte vi även jobbskatten, det tar inte död på landsbygd men har en positiv effekt på miljö. Höj bensinskatten, men sänk då skatten på arbete.

2010-05-09 @ 10:32:26
Postat av: Anton

Karl: Ja, vi vill fortsätta satsa på företag som är viktiga för Sverige och att hela landet lever. Det finns en problematik nu med storföretag som går med förlust, vilken förvärras av att ni valde att sälja storföretag som gick med vinst, men att sälja så fort det går dåligt är inte seriöst. Man måste se framåt.



Vad gäller "välfärdens kärna" så skulle det vara intressant vad ni moderater menar med detta begrepp ni hittat på? Vad är "välfärdens kärna"?. Sjukvården? Där för ni ju in vinstintresse och privat styrning vilket drabbar patienter hårt. Är det att "värna välfärden"? Pratet om "välfärdens kärna" är uppenbarligen bara ett försök att förminska betydelsen av uttrycket välfärd för att på sikt kunna slakta den.



Själklart kommer folk i glesbygden inte sluta köra bil och det är inte tanken. Tanken är att generera pengar som kan läggas på en grön omställning av samhället. Och släpp bensinskatten nu, det är oseriöst att försöka få 50kr extra i månaden att framstå som vår tids stora katastrof. Speciellt som ni för en betydligt mer landsbyggdsfientlig politik och vi satsar miljarder på glesbygden.



Vad gäller de exakta detaljerna kring snabbtågstrafiken så är det omöjligt att ha alla kunskaper just nu, det är en administrativ fråga. Tror dock inte att man skulle satsa på snabbtåg på en sträcka där de inte kan användas...

2010-05-10 @ 00:14:02
Postat av: Karl

Sälja storföretag som går med vinst? Har då inte sett några vinstkolumner hos SAS senaste åren. Ska sedan SJ få fortsätta stanna bakom den trygga svenska staten istället för att testas av marknaden? SJ vet att det inte betyder något för dem om de inte kommer i tid med sina tåg? Varför? Jo för att de vet att de inte kan förlora några markanta marknadsandelar på det.



Att slakta välfärdens kärna var ju ett lite väl hårt ord... Men ibland måste man förstå att staten inte ska vara mångsysslare, skattebetalarna vill inte stödja alla möjliga projekt, onödiga som nödvändiga. Jag tycker att vi ska ha kvar en stark sjukvård men det ska kunna finnas möjligheter för den som vill gå en privat väg ibland. Titta bara på den privata tandvården, är inte den underbar?

2010-05-10 @ 23:01:13
Postat av: Anton

När pratade vi om SAS? Sist jag kollade hade ni inte sålt SAS. Däremot "Vin och sprit" som bringade in miljarder till statskassan varje år. Menmen, för att prata om SAS. Ska staten sälja sin andel i SAS, så att den enda regelbundna inrikesflygtrafiken vi får är Stockholm - Göteborg? Själv tycker jag det kan vara praktiskt om vi kan ta flyget till Stockholm mer än en gång i veckan. Det tycker nog de flesta utanför Stockholm och som faktiskt har behov av att ta sig runt i landet för jobb, affärer och annat. Det är det här det handlar om, ni måste få ett bredare perspektiv än vinst och förlust. Det mesta i samhället handlar om mer än kvartalsrapporter.



Och SJ. Ja, SJ har problem. Men vet du när SJ fick problem? När det privatiserades, fick konkurrens och började pressas med vinstkrav. Förr fick tågtrafiken kosta. Nu ska man vända på varje krona, vilket betyder att när det har varit snöoväder så finns det inte längre resurser att skotta spåren och resultat blir en jävla massa strul med förseningar och inställda tåg. Jag bävar över vad som ska ske när ytterliggare marknadsmekanismer, konkurrens och vinstkrav ska appliceras på tågtrafiken. Jag hoppas de fortfarande orkar bry sig om oss i norrlands inland trots att vår köpkraft kanske inte är den högsta.



Samma sak gäller förstås sjukvården och all annan välfärd. Nu ska marknadsmekanismer, konkurrens och vinstintresse in i vården och resultaten kommer självklart bli samma som alltid. Besparingar, sämre service och sämre tillgänglighet. Vi ser redan tendensen att sjuksköterskor får gå för att spara in på kostnader och hälsocentraler flyttar från fattiga stadsdelar till rika. Jag vågar knappt tänka på resultatet när ni applicerar "vårdval Stockholms-systemet" på resten av landet. Njaaa, Bräcke och Hoting kaaanske inte får behålla sina hälsocentraler. Köpkraften är ju inte så stor där.



Sjukvård och all annan form av välfärd måste såklart få kosta vad det behöver. Därför väljer vi rödgröna att skjuta till extra miljarder samt stoppa er linje med ökat privat styrning och vinstintresse i vården innan det är för sent.

2010-05-10 @ 23:55:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0