Vägen tillbaka inleddes igår

Vad vi såg igår tror jag var det första steget på Socialdemokraternas väg tillbaka till positionen som landets dominerande politiska parti. Det rödgröna samarbetet tog slut, och därmed är sossarna tillbaka i den fria roll som är partiets naturliga.

I slutet av 2008 ledde oppositionen opinionsmätningarna med över 20 procentenheter. Då tillkännagavs det rödgröna samarbetet. Hjärnan bakom "Nya Moderaterna", f.d. partisekreteraren Per Schlingman, jublade då och sa på en gång att "Nu kommer vi vinna valet!". Han förklarade det med att nu kommer Socialdemokraterna förlora sin dominerande position som den politiska solen runt vilken allting kretsar. Det kunde ju vid tidpunkten, med sisådär 20-25 procentenheters underläge i opinionen, framstå som aningen övermodigt, men nu två år senare har vi facit. Högern "vann" valet och Socialdemokraterna föll till 30,6%, det sämsta resultatet någonsin.

Nu vill jag inte på långa vägar påstå att allt detta kan skyllas på det rödgröna samarbetet, men det är en del av förklaringen. Socialdemokratin är av sin natur en självständig rörelse som inte är gjord för att tyglas av i förväg uppgjorda samarbeten och agendor. Vi ska vara den rörelse som sätter den politiska agendan och efter det söker kompromiser både till höger och vänster för att få igenom den. Det är så vi historiskt sett har fått igenom vår politik och byggt en av de mest välmående staterna i världshistorien. När vi i och med det rödgröna samarbetet cementerades in i ett hörn försvann denna möjlighet. Det som hände då var att vi gjorde alternativet, "Alliansen", klarare och tydligare än någonsin - exakt vad de är ute efter. Vi amputerade helt på egen hand vår roll som politikens mittpunkt, högern behövde bara se på och likt Schlingman jubla.

Nu är Socialdemokraterna tillbaka i sin rätta roll och med en högerallians som mer och mer kommer svikta till följd av vikande siffror för småpartierna samt påfrestningar inom samarbetet till följd av att man inte har stöd av en majoritet i riksdagen och därför inte kan styra själv utan hela tiden måste öppna upp för samarbete med andra partier kan vi sakta men säkert börja luckra upp blockpolitiken. Samtidigt kan vi nu föra en betydligt effektivare oppositionspolitik och arbetet med att förnya partiet kommer gå mycket lättare. Nu gör vi som vi för fyra år sedan sa att vi skulle - kommer igen!

Högerextremismens framgångsvåg

"Naturligtvis var ansatsen att säga att vi väl kan vara 'multikulti' och bo grannar och ha det trevligt tillsammans, men det konceptet har misslyckats, det har misslyckats fullständigt."

Nu ska nu få tre alternativ, vem har sagt detta?
1. Adolf Hitler
X. Lord Sauron av Mordor
2. Tysklands förbundskansler Angelina Merkel

Nä det var, tro det eller ej, varken Hitler eller Sauron som stod för detta uttalande, utan Tysklands ledare Angelina Merkel så sent som förra veckan. Lägg märke till att hon inte påstår att det bara är den förda integrationspolitiken som varit ineffektiv, utan hon förlöjligar själva antagandet att människor från olika kulturer kan leva sida vid sida. Högerextremismen breder idag ut sig så snabbt att det är rent otäckt. Ett sådant här uttalande borde generera chockvågor över hela västvärlden, men reaktionerna har i princip uteblivit. Samtidigt förföljer och fördriver franska staten tusentals människor utifrån deras etnicitet och helylle-Sverige röstar in rasister i parlamentet.

Men mekanismerna är ändå så enkla och tydliga. Efter en stor kris som lämnat stora befolkningsskaror arbetslösa, i utanförskap eller på mindre ekonomiska marginaler så breder direkt syndabocksmentaliteten ut sig. Samtidigt regeras så gott som hela Europa av högerkrafter som istället för att bekämpa krisen och dess effekter skär ned på det vi äger gemensamt, ökar klyftor och sprider grupp mot grupp-mentalitet och individualism. I en tid när regeringarna, inte minst i vårt eget land, skyller samhällets svagheter och problem på samhällets svaga grupper samtidigt som en stor ekonomisk kris härjar är det inte konstigt att främlingsfientlighet breder ut sig.

Det var länge sedan Europa var i så stort behov av en stark socialdemokrati.

Moderaterna förstärker sina led

Två av moderaternas nya toppnamn efter valet. Enjoy.

Anna Kinberg Batra, Moderaternas nya gruppledare i riksdagen.

Ulf Kristersson, ny socialförsäkringsminister (utförsäkringsminister).

RSS 2.0