Bush vs. Obama

Det gångna året har Obama fått ta mycket skit för sin inrikespolitik vad gäller ekonomin och arbetsmarknaden. Speciellt i den kristna högern, den så kallade tomtehögern, har känslorna varit heta över hur Obama tydligen kör landet rätt ned i fördärvet. Då kan det vara rätt kul att få visa sånna här bilder. Den visar alltså hur många jobb som förlorats per månad. Tyvärr har ju nämnda tomtehöger alltid visat sig vara imuna mot fakta.


Vad har hänt med Centerpartiet?

Det kan vara svårt att tro, men för bara lite drygt tio år sedan var Centerpartiet oerhört nära att bli ett samarbetsparti till Socialdemokraterna. Jag såg ett klipp för ett tag sedan där dåvarande partiledaren Olof Johansson höll ett tal till den centerpartistiska kongressen där han försvarade samarbetet med sossarna och sa att det inte är något Centern ska skämmas för. Det drog ned stora applåder. Mitt i röran av applåderande centerpartister ser jag nuvarande miljöminister Andreas Carlgren. Där står han och applåderar ett sammarbete med sossarna.

Vad har hänt med det där partiet? Ett parti som idag gör allt för att framstå som riksdagens verkliga högeralternativ och som kommer med det galnare nyliberala förslaget efter det andra var för tio år sedan så pass socialliveralt att man planerade ett samarbete med sossarna, och det är samma medlemmar som utgör partiet idag.

Man har övergett socialliberalismen för nyliberalismen, man har övergivit landsbygden för storstaden och man har släppt sin hjärtefråga avvecklingen av kärnkraften för att istället bygga ut den. Man har övergivit alla de tre punkter som alltid utgjort Centerpartiet. Det centerparti vi ser idag har knappt något att göra med det traditionella Centerpartiet, ändå är det samma medlemmar i partiet idag. Jag förstår verkligen inte.
Winston Churchill sa en gång "Vissa byter parti efter sina åsikter, vissa byter åsikter efter sitt parti.". Detta är nog ett citat som många traditionella centerpartister ska fundera lite på.

En splittring i partiet kan inte vara långt borta. Kan vi då få se ett helt nytt socialliberalt parti dit även traditionella folkpartister ansluter sig? Det skulle kunna rita om Sveriges politiska karta.

Tekniken för morgondagens värld

I dagens värld som präglas av "kör så länge det håller-mentalitet" med överkonsumtion, växthuseffekt och icke förnyelsebara energikällor så är det intressant att tänka sig morgondagens värld. Hur man löser alla dessa problem. För även om jag på intet sätt förringar nutidens problem så sällar jag mig inte till domedagsprofeterna, jag tror på människan och är övertygad om att vi inte kommer låta vår planet bli, allt för, förstörd. Samtidigt kommer lösningen inte vara att sluta leva som många förespråkar. Så hur kommer lösningarna se ut, hur ser morgondagens samhälle ut?

Jag ser framför mig ett helt självförsörjande samhälle, där det inte sparas något på elektriciteten men alla hus samtidigt är självförsörjande. Inga stora vindkraftparker ute i naturen, utan varje hus står för sin egen energiproduktion. Vindkraft och solkraft på varje tak, värme som tillverkas av kroppsvärme.

Inga bilar finns längre, dessa har blivit utkonkurrerade av Podcars. Små "pods" som färdas uppe i luften på rälsar som byggs längs de gamla bilvägarna. I dessa kan du ta dig var du vill när du vill, på snabbast möjliga vis och dessutom gratis. Ett internt datanätverk hittar den snabbaste och minst trafikerade rutten. Inne i städerna håller de en hastighet på ca 60km/h medan de ute på landsbygden färdas i runt 300km/h. Helt gratis kan du ta dig till Sundsvall på en timme när du vill. Trafikolyckar finns inte, systemet vet var alla andra pods är, du färdas uppe i luften och kan därför inte köra på någon fotgängare och rattfylleri existerar inte, det är ju ingen som kör. Medan du färdas kan du ägna dig åt vad du vill, TV-tittande, surfande osv.
Allt drivs av el från förnyelsebara källor.

Överkonsumtionen har börjat stävas genom b.la. att streamingtekniken tagit över. Ingen har längre varsin dator, istället finns några få databaser varifrån du streamar till en skärm. Bärbara skärmar kommer vara allmän ägodel, och standard i skolor och affärsliv. Knappt något papper kommer därför behöva tillverkas, man använder skärmarna, padsen, till allt man förut hade papper till. Regnskogarna räddas.

Låter det futuristiskt? All denna teknik finns redan idag. Med tiden lär den få allt större utrymme. Ett samhälle som det här vill jag se om senast 30 år.

RSS 2.0