USA som välfärdsstat - helt otänkbart?

Ett USA med fri sjukvård, fri utbildning, bra boende för alla, bra löner för alla, ett starkt socialt skyddsnät och en reglerad finansmarknad. Det låter som en socialdemokrats romantiska dagdröm eller hur? Ta då och titta in det här.

En av USAs mest legendariska presidenter någonsin, Franklin D Roosevelt - mannen som tog USA och världen genom andra världskriget och den internationella deprissionen - förordar i sitt sista State of the Union-tal, bara månader innan han dör, att amerikanska staten ska garantera medborgarna ekonomiska rättigheter. Han gick så långt att han kallade det "Den andra författningen".

I talet säger han ungefär "Författningen garanterar oss politiska rättigheter såsom yttrandefrihet, fri press och rättvisa rättegångar, men har misslyckats med att ge alla samma möjlighet att förverkliga sig själva.". Samma möjligheter för alla att förverkliga sig själva? Utbildning för alla, sjukvård för alla, starkt socialt skyddsnät, rätt till arbete och en bra lön? Det låter ju som om gubben skulle kunna skriva in sig i det Socialdemokratiska Arbetarepartiet first thing tomorrow. Vi pratar alltså om en av de mest respekterade amerikanska presidenterna någonsin.

Detta visar på allt som idag blivit fel med USA. Det här var precis före kalla kriget förde med sig socialism-skräcken och före kapitalismen upphöjdes till religion. Vad hade kunnat hända om USA hade tagit en någorlunda socialdemokratisk väg istället för att fördömma allt vad socialism är?

Att föreslå statligt skyddade ekonomiska rättigheter i USA idag vore detsamma som politiskt och socialt självmord. Du skulle kommuniststämplas och därmed bli orörbar. Därför kan det vara intressant för dagens amerikaner att betänka att en av de mest legendariska presidenterna någonsin i princip ville införa socialdemokratiska grundpelare.

Som jag skrev i inlägget "The american dream"; USA började så bra, men någonstans gick det fel. Ingenstans i konsitutionen står det att landet ska vara nyliberalt, snarare stöder den tanken på en välfärdsstat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0