Adressbyte

Har nu bytt bloggportal till Wordpress (att blogg.se inte fungerade på Safari medan Wordpress till och med hade en skitproffsig iPad-app blev droppen), så från och med nu hittar ni mig på antonavall.wordpress.com istället!

Våga (s)atsa

Den som följer svensk media kan få intrycket att Socialdemokraterna är ett parti i totalt upplösningstillstånd som inte ens själva vet vad de tycker eller varför. Detta beror tyvärr inte endast på att svensk media älskar att hata socialdemokraterna utan många socialdemokrater slänger ved på brasan genom att påpeka allt man någonsin gjort fel och påkalla total förnyelse. Vår egen partiledare inledde starkt med att, efter att ha lett partiet till det sämsta valet någonsin, säga att "vi hade fel, vi måste ta efter borgarna mer och förövrigt så måste alla avgå". Ett äkta pepp-talk med andra ord. I kaoset som följer gräver "höger" och "vänster"-falangerna skyttegravar. För världens mest framgångsrika parti har två raka valförluster utlöst ett svårt trauma, men samtidigt måste vi komma ihåg just det. Vi är världens mest framgångsrika parti. Ska vi verkligen börja skaka och kippa efter andan så fort borgerligheten med nöd, näppe och desperation lyckas vinna mer än ett enda val?

 

Det vi upplever är en kris, visst. Att borgerligheten faktiskt lyckats klänga sig kvar vid makten i mer än fyra år beror på att vi för flera år sedan slutade lägga tillräcklig kraft på opinionsbildning och på att tydligt lägga upp och sätta framtidens agenda. Medan vi förr dominerade debatten och det politiska samtalet har vi de senaste åren närmast låtit bli att ens försöka och mer eller mindre helt låtit borgarna och deras tankesmedjor med totalt vettlösa Timbro i täten formulera samhällets problem och dess lösningar. När man sedan förlorat val har man svarat med att antingen rätta sig efter borgarnas samhällsbeskrivning (vad har man egentligen för val?) eller nostalgiskt titta tillbaka på framgångsrikare tider med dess gudar och helgon (kan ju vara värt att påpeka att även Palme förlorade två raka val). Varken Palme eller borgerligheten har dock svaret på framtidens frågor. Vill man vara den dominerande politiska kraften måste man självklart börja med att sätta agendan för framtiden. Det har inte socialdemokratin gjort på länge.

 

Att folk i allmänheten delar våra värderingar vet vi. Att såväl samhälle som folk både fungerar och mår som bäst när man håller ihop, alla får möjlighet att utvecklas och ingen lämnas bakom, det vet vi också - det finns det vetenskapliga bevis för. Det finns ingen anledning för socialdemokratin att utstråla dåligt självförtroende, vilket den gjorde redan innan borgarna började vinna. Nu gäller det att verkligen börja formulera visionerna för hur ett samhälle som det ovan beskrivna i så hög grad som möjligt ska kunna förverkligas och sedan inte vara rädda för att säga vad vi vill utan verkligen nå ut med det till folk. Satsa mer på forskning, lägg betydligt mer kraft och pengar på tankesmedjor och opinionsbildning. För att vinna val måste man äga debatten, annars spelar det liten roll vem som egentligen har bäst politik.

 

Kanske var de senaste årens motgångar nödvändiga för att verkligen sparka igång maskineriet igen. Som Obamas förre Chief of staff, Rahm Emanuell, sa; "Slösa aldrig bort en riktig kris!".


RSS 2.0