The american dream

USA. Jag har en form av blandad fascination och avsky för det stora landet i väster, världens enda supermakt. Det är så komplext och vidrigt samtidigt som det är byggt på imponerande ideal och faktiskt inledde demokratiseringen i världen. Jag älskar att hata det och hur mycket jag än avskyr det kan jag inte sluta fascineras.
Politiken som förs i landet och värdegrunden den bygger på är ofta avskyvärd, men den bygger ändå på idealism och välvilja. Landet grundades på för tiden otroliga ideal. Men allt har ändå blivit så fel. Medborgarnas rätt att slippa förtryck från kronan har idag muterat till ett förakt för socialpolitik och välfärd, att staten inte längre är en maktfullkomlig kung utan en demokratiskt vald institution verkar ha gått många förbi.
Att hålla befolkningen beväpnad som försvar mot de europeiska kolonialmakterna har idag muterat till någon form av rättighet att bära vapen som leder till att de har den högsta andelen dödsskjutningar i västvärlden.
På grund av att man för 100-200 år sedan blev tilldelad kilometervis med mark bara man lyckades släpa sig dit och det därför fanns oerhörda möjligheter att vinna framgång om man bara hade kraften har idag muterat till någon form av fascism, går du hungrig och utan sjukvård är det för att du inte kämpat tillräckligt hårt, inte för att du föddes in i den situationen. Om du tjänar mer pengar än du hinner göra av med är det för att du är en bättre människa och inte för att du föddes in i rikedom och bra utbildningar.

Det som började så bra har idag muterats till oigenkännelighet. Som en krönikör i Aftonbladet så bra formulerade detm "Frihet för den som redan är fri, rättvisa för de som redan har allt. Demokrati på låtsas". Det som en gång var den amerikanska drömmen är idag bara en död klyscha makteliten använder sig av för att försvara systemet, och det gör de fanatiskt. Högern med Fox i täten. Sverige används regelbundet som skräckexemplet. Det är som sagt lätt att drabbas av avsky för landet, men då när det är på en all time low och nämnda höger kontrollerar allt så väljs Obama till president, den radikalaste de haft sedan 1800-talet och dessutom svart.
Landet fortsätter att fascinera.

Kommentarer
Postat av: Lomp

Bra skrivet!

2009-11-22 @ 18:17:50
Postat av: Anton

Tackar! :)

2009-11-22 @ 18:32:39
Postat av: G. Örd

USA är för mig som deras framgångar i fotboll...

Sämst i fotboll har dom alltid vart på herrsidan!.

Men samtidigt bäst på damsidan. Som sagt, kluvet :)

2009-11-22 @ 20:02:57
Postat av: Anton

Haha true

2009-11-23 @ 00:01:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0