Allmän sjukvård i USA!

Inatt röstades Obamas förslag till allmän sjukförsäkring äntligen igenom! Den största sociala reformen sedan 1965 är nu i princip ett faktum (senaten ska rösta till veckan, men det kommer mest bli en formalitet). Och det var i elfte timmen. Redan i december trodde de flesta att det var klart när båda kongressens kammare röstat för förslaget, men i och med senatorn Ted Kennedys död förlorade demokraterna sin supermajoritet i senaten och reformmotståndarna fick vind i seglen. Slutligen lyckades presidenten tvinga fram en omröstning, och därmed hindra reformmotståndarna från att prata ihjäl reformen, genom att utnyttja ett kryphål i lagen. Hade Obama misslyckats med detta hade hans presidentskap i princip slagits i spillror, nu får det istället ny vind under vingarna.

Så vad innebär den här nya reformen? Tyvärr är det inte så stora förändringar som man skulle kunna tro. Systemet med privata försäkringar lever vidare, men nu blir det obligatoriskt att teckna en sådan försäkring och de som inte har råd ska få bidrag av staten. Obama har tvingats tunna ut reformen rejält för att överhuvudtaget få igenom den, b.la. har den "government option" som ursprungligen fanns i förslaget försvunnit. Den hade inneburit att staten erbjudit sjukvård vid sidan av de privata koncernerna. Igårkväll tvingades presidenten också kompromissa med ett gäng konservativa demokrater om att aborter inte ska omfattas av de nya reglerna.

Dock kvarstår det viktigaste; 2013 kommer de 16% av det amerikanska folket som står utan försäkring äntligen få rätt till vård!

Kommentarer
Postat av: Fjun

Nu förstår jag äntligen förslaget, första gången jag får det förklarat för mig, enkelt, lättförståeligt och bra. Kul att se att bloggen blir mer aktiv :)

2010-03-30 @ 01:01:12
Postat av: Anton

Happy to be at service hehe ;)

2010-03-30 @ 11:55:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0