Kommer världen reagera den här gången?Omvärldens fördömanden har varit historiskt hårda efter Israels rättslösa pirataktion mot Ship to Gaza-konvojen som ledde till ett blodbad. Trots Israels skamlösa, patetiska och löjeväckande försök att försvara sina handlingar står det nu när hjälparbetarna själva börjar få komma till tals mer klart än någonsin att övervåldet var totalt proportionslöst. Enligt en tysk aktivist användes grovt våld även mot de som inte gjorde motstånd överhuvudtaget. Kolvslag, gummikulor och chockpistoler tycks ha använts mer eller mindre godtyckligt enligt den version han ger. Samma historia berättas av miljöpartisten Mehmet Kaplan. Den svenske storförfattaren Henning Mankell berättar att de israeliska soldaterna "sköt människor som sov" och tilläger att "Hur mycket än israelerna skriker att de har hittat vapen så är det nonsens.".

Detta är dock inte mer än den senaste i raden folkrättsbrott och övervåld mot civila som Israel gjort sig skyldig till. Bara sedan kapningen igår har en rad palestinier dödats. Att omvärlden reagerar så här starkt den här gången lär bero på att det inte "bara" är palestinier som drabbats den här gången, utan västerlänningar. Ska det behöva vara så? Vi pratar om landet som använder klusterbomber och vit fosfor mot tätbefolkade civila områden (för er som undrar är en klusterbomb en bomb som öppnar sig och blir till hundra småbomber som när de sprängs sänder ut en storm av små nålar som fastnar i såren och får dig att förblöda. Vit fosfor är en brandbomb som börjar brinna mer om man försöker släcka den med vatten). Vi pratar om landet som systematiskt förtrycker ett helt folk. Vi pratar om landet som sedan 1967 ockuperar ett annat land. Vi pratar om landet som bygger en mur som skär rätt genom en annan stats territorium och samhällen. Vi pratar om landet som efter att ha raserat ett av världens mest tätbefolkade områden belägrar det och gör det till ett utomhusfängelse. Ska jag fortsätta?
Ska det verkligen krävas att hjälpsändningar görs till måltavlor innan omvärlden reagerar?

Tyst diplomati i all sin ära. Nu krävs reella åtgärder. Bojkott av all israeliska export och sedan ytterliggare bojkott av område efter område vid varje nytt folkrättsbrott. Israel måste lära sig att de inte kan fortsätta att godtyckligt bryta mot folkrätten så fort det passar dem.


Kommentarer
Postat av: lena

Tyvärr så har du så rätt så!

Hur länge ska de få hålla på innan

omvärlden verkligen reagerar på ett

kraftfullt sätt,och är det inte dags för USA att en gång för alla ta handen från sin skyddsling nu!?

2010-06-04 @ 14:17:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0