Supereliten nekar folket vård än en gång?

Ska extremhögern än en gång förstöra amerikanernas hopp om en rättvis sjukvård? De har redan gjort det en gång. Med hjälp av sina oerhörda förmögenheter och sin kontroll över amerikansk media lyckades man sänka president Clintons försök att reformera sjukvårdssystemet. Med Bush fick de makten och försäkringsbolagen kunde ohindrat fortsätta sin verksamhet. President Obama har sedan tagit upp kampen för alla människors rätt till vård och man är så oerhört nära nu, så nära att jag för så sent som ett par veckor sedan skrev här på bloggen att den i realiteten redan gått igenom. Både senaten och representanthuset har röstat igenom den och det enda som krävs nu är att man jämkar samman de båda förslagen (det representanthuset röstade igenom och det senaten röstade igenom) till ett gemensamt förlsag, något som egentligen bara borde vara en formalitet.

Så för några dagar sedan förlorade demokraterna sin supermajoritet, 60 platser av 100, i senaten. När den nyss avlidne demokraten Ted Kennedys, President Kennedys siste bror i livet, senatsplats skulle fyllas vann republikanerna. I och med att man därför nu "bara" har 59 platser av hundra kan nu republikanerna stoppa alla demokraternas förslag genom att prata ihjäl dem, så kallat "filibustra". Detta innebär att man går upp i talarstolen och pratar så länge att man inte hinner rösta. Med en supermajoritet kan man hindra det, inte utan.

Vi lär nu få se republikaner som går upp i talarstolen och läser telefonkatalogen från pärm till pärm i ett försök att döda reformen. Ska den så otroligt viktiga och hett efterlängtade reformen stupa på mållinjen? Ska demokraterna
en andra gång misslyckas i sitt försök att införa en human sjukvård?

Hur en så liten och extrem grupp som den kristna extremhögern kan ha så stort inflytande utan att folk reagerar är en sak man kan fråga sig. Varför 59 platser av 100 inte är en fungerande majoritet i en demokrati är något annat. USA fortsätter att fascinera, och inte på det bra viset.

Kommentarer
Postat av: Stefan

Det går också att fundera över hur det kan komma sig att den kristna högern rycker fram även i Sverige?

2010-01-30 @ 07:42:17
URL: http://stefanskonspirationer.blogspot.com
Postat av: Anton

Ja det är väldigt oroande och borde vara otänkbart. Kanske har den stöd av den starka amerikanska?

2010-01-30 @ 11:03:56
Postat av: G. Örd

CBS har nekat en reklam till årets Super Bowl. Den handlade om en dejtingsajt för homosexuella. Varför är man inte överraskad?

Men våld och vapen, bara släng in det i rutan!

2010-02-04 @ 16:13:47
Postat av: Anton

Haha jadu, vad ska man säga? Tyvärr är man ju inte förvånad. Att de sedan är så självgoda vad gäller all sådan skit är ju det mest frustrerande. Inte bara beter de sig på det viset, utan de är även övertygade om att de är ljusets väktare och så otroligt överlägsna. Det är en av de saker jag hatar mest med den amerikanska extremhögern.

2010-02-04 @ 21:17:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0