Socialdemokrati är ingen "dumsnäll" ideologi!

Det här är ett långt inlägg, men snälla läs det ändå! Det är oerhört viktigt.

Socialdemokratins absolut, enskilt, största fiende idag, mycket större fiende än högern, är allmänhetens uppfattning av socialdemokratin som dumsnäll. Gemene man tror att sossarna vill vara snälla bara för att, "det är klart att arbetslösa ska hög ersättning ju!" ungefär. Det folk inte förstår och det man VERKLIGEN måste nå ut med är att så är inte fallet, socialdemokratin är inte en dumsnäll ideologi utan ett komplext ekonomiskt system. Låt mig förklara.

Att vi sossar vill ha hög ersättning till arbetslösa beror inte främst på någon snällhet, utan på att hålla uppe samhällsekonomin. För 100 år sedan fanns ingen bra fungerande ersätning till de arbetslösa, men man måste ju ändå äta eller hur? Därför kunde företag som skulle anställa fråga "Vem är beredd att jobba för 80kr/h?", sedan "vem är beredd att jobba för 70kr/h?" ända till de hade folk som var villiga att jobba för 50kr/h. På så vis hölls lönerna i hela samhället låga, man behövde ju inte betala bra löner. Men då samlades man och kom överens om att alla som hade ett jobb skulle lägga undan en del av lönen för att försörja de arbetslösa så att man på så vis tvingade företagen att betala bra löner. Om de arbetslösa redan har 60kr/h tvingas ju företagen erbjuda högre löner, eller hur? Så skapades A-kassan. Det var en av grundpelarna till hur den välmående medelklassen bildades.

När folk sedan tjänar bra har de ju råd att konsumera mer och därmed elda på samhällsekonomin vilket skapar fler jobb. Med fler jobb är det fler som tjänar pengar vilket ökar konsumtionen än mer, vilket skapar ännu fler jobb och ännu fler som får ett arbete osv. På så vis skapas ett kretslopp. Likadant fungerar det med skatterna. Höga skatter för de rika är inte bara för att man ska kunna ge pengar till de fattiga för att vara snäll, det är för att pengarna ska föras in i detta krestslopp där de kan göra nytta för att elda på samhällseknomin istället för att ligga på hög och skräpa i ett bankvalv utanför kretsloppet. Pengar gör ju bara nytta om de används.

I en högerstat fungerar det inte så. Där behöver inte företagen betala bra löner vilket gör att folk får mindre pengar att konsumera med, vilket i sin tur gör att kretsloppet blir mindre. Mindre konsumtion, färre jobb, färre som tjänar pengar, fler som konkurrerar om de jobb som finns osv. Beskattningen är också mcyket lägre vilket gör att mer pengar ligger och skräpar utanför kretsloppet.

Sedan finns det många fler dimensioner också såklart. Som att välfärdsreformer t.ex. en bra ohotad statlig skola som ger alla rätt till bra utbildning inte heller bara är för att vara snäll, utan för att samhället såklart mår som bäst när alla medborgare utvecklas. Sådana perspektiv finns på alla välfärdsreformer som man kan se på som "dumsnälla".

Det här har man idag misslyckats med att nå ut med. Idag ser gemene man socialdemokratin bara som en dumsnäll trög koloss istället för som ett överlägset, välfungerande samhällssystem. Detta är socialdemokratins allra största fiende. Men socialdemokratin själv är medskyldig till detta. Vi kommer mest hela tiden med argument som kan uppfattas som dumsnälla. "Klart de arbetslösa ska ha mer pengar!". Detta får mig att slita mitt hår!

Sen är "snällhets-aspekten" såklart minst lika viktig. Men idag tror folk att snällheten är den enda aspekten, att "visst alla får det bra, men vi förlorar på det i längden". Om vi lyckades nå ut med att vi faktiskt också rent cyniskt samhällseknomiskt tjänar på att alla har det bra så skulle högern inte ha en chans. Socialdemokratin måste bli bättre på att nå ut med sitt budskap!

Kommentarer
Postat av: Stefan

Bra resonemang. Vi måste alltid försöka förklara och beskriva de idémässiga grunderna till vad vi gör. Samtidigt har det blivit allt svårare när budskap ska pakteras i små fem sekunders "spottar".

2010-01-30 @ 07:40:02
URL: http://stefanskonspirationer.blogspot.com
Postat av: Anton

Jo precis, det är ett stort problem. Att politisk debatt ofta reduceras till små spottar och catchphrases. Däremot tycker jag att våra företrädare skulle kunna vara bättre på att föra fram sådana här resonemang i debatter. Allt för ofta hamnar vi i "dumsnäll-fällan".

2010-01-30 @ 11:02:47
Postat av: Stefan

Har diskuterat valplanen för länet idag och budskapen måste följa logiken:

1. Färdriktning - vision, d vs hur det hänger ihop, varför vi gör olika saker.

2. Vägval - konstrast, vad valet står mellan

3. Verkligheten och granskning av den sittande regeringen

4. Jobben och ekonomin synliggöra detta

5. Att vår politik vinner alla på, solidariteten, det ömsesidiga beroendet (som du beskriver ovan)

2010-01-30 @ 14:51:43
URL: http://stefanskonspirationer.blogspot.com
Postat av: Anton

Det där låter ju faktiskt skitbra måste jag säga! Frågan är då bara hur djupt vi kan lyckas nå in i varje ämne. Allra oftast har man ju tyvärr som du säger bara några sekunder på sig att framföra ett budskap.

2010-01-30 @ 18:39:55
Postat av: Anonym

hej vilken fin blogg du har, allt bra idag? :)

2010-01-30 @ 19:53:05
URL: http://mattiasdeluxi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0