Vad har hänt med Centerpartiet?

Det kan vara svårt att tro, men för bara lite drygt tio år sedan var Centerpartiet oerhört nära att bli ett samarbetsparti till Socialdemokraterna. Jag såg ett klipp för ett tag sedan där dåvarande partiledaren Olof Johansson höll ett tal till den centerpartistiska kongressen där han försvarade samarbetet med sossarna och sa att det inte är något Centern ska skämmas för. Det drog ned stora applåder. Mitt i röran av applåderande centerpartister ser jag nuvarande miljöminister Andreas Carlgren. Där står han och applåderar ett sammarbete med sossarna.

Vad har hänt med det där partiet? Ett parti som idag gör allt för att framstå som riksdagens verkliga högeralternativ och som kommer med det galnare nyliberala förslaget efter det andra var för tio år sedan så pass socialliveralt att man planerade ett samarbete med sossarna, och det är samma medlemmar som utgör partiet idag.

Man har övergett socialliberalismen för nyliberalismen, man har övergivit landsbygden för storstaden och man har släppt sin hjärtefråga avvecklingen av kärnkraften för att istället bygga ut den. Man har övergivit alla de tre punkter som alltid utgjort Centerpartiet. Det centerparti vi ser idag har knappt något att göra med det traditionella Centerpartiet, ändå är det samma medlemmar i partiet idag. Jag förstår verkligen inte.
Winston Churchill sa en gång "Vissa byter parti efter sina åsikter, vissa byter åsikter efter sitt parti.". Detta är nog ett citat som många traditionella centerpartister ska fundera lite på.

En splittring i partiet kan inte vara långt borta. Kan vi då få se ett helt nytt socialliberalt parti dit även traditionella folkpartister ansluter sig? Det skulle kunna rita om Sveriges politiska karta.

Kommentarer
Postat av: Victor

Ja, Centerpartiet är ett stort tråkigt frågetecken.

2010-02-17 @ 22:34:47
URL: http://www.victorsvedberg.se/blogg
Postat av: Stefan

Ett parti som ger upp sina hjärtefrågor på löpande band. Frågan är hur mycket tål Centerpartiet?

2010-02-18 @ 08:57:12
URL: http://stefanskonspirationer.blogspot.com
Postat av: Anton

Ja, jag är förvånad att man inte kunnat märka av mer missnöje inom partiet. Men det måste ju komma så småningom om partiet fortsätter sin nuvarande bana.

2010-02-18 @ 16:24:47
Postat av: Nils

Har du länk till klippet?

2010-02-22 @ 15:05:19
URL: http://tankaefter.wordpress.com
Postat av: Anton

Tyvärr inte, såg det på något tv-program. Kommer tyvärr inte ihåg vilket.

2010-02-22 @ 15:25:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0