Hur man bombar ett land till demokrati

Läste precis att två svenska soldater blivit skadade i ett eldöverfall i Afganistan, vilket fick mig in på den debatt om denna insats vara eller icke vara som förts på senare tid. Själv anser jag att den ska avbrytas med en gång, även om jag kan förstå att den har ett starkt stöd. Medan Irakkriget är ett olagligt krig utan FN-stöd, baserat på lögner och utan berättigande, så är ju faktiskt insatsen i Afganistan både laglig och mer eller mindre berättigad, dessutom sker den på uppdrag av FN  och inte av USA. Talibanregimen skyddade de al-Qaidaceller som låg bakom elfte september-attackerna och USA hade därför enligt FN-stadgan rätt att ingripa i självförsvar, samtidigt befriade man miljoner människor från förtryck (även om detta såklart inte var vad USA var ute efter utan mest en bonus). Att Sverige under FN-flagg hjälper till att bygga upp landet är ju såklart också sympatiskt. Det finns dock några avgörande argument.

Dels har Afghanistan ockuperats av både britter och ryssar, ingen har lyckats. Den här insatsen är inne på sitt åttonde år och talibanerna får mer makt varje dag.
Dels skulle USA inte lyckas med en ockupation om så det ockuperade folket älskade dem och det inte fanns någon fiende.
Dels går USA:s krigföring, för att spara pengar och skydda sina soldater, ut på att bomba allt misstänk från tusen meters höjd med resultatet att civila dör i drivor. Det är inte hur man gör om man vill bli älskad, och gör dessutom insatsen ovärd.
Dels är självklart inte USA:s och Natos mål att hjälpa det afghanska folket, hur välmenande än FN och Sverige är.
Dels skulle man typ kunna utrota aids för de pengarna som plöjts ner i detta krig.
Men framförallt, man kan inte bomba på seder och kultur på ett folk. Detta är något som måste komma av sig självt.

Det är en insats som inte går att vinna och som inte är värd sitt pris i mänskligt lidande. Det är dags att avbryta insatsen, vad än diverse högerspöken säger.

Kommentarer
Postat av: G. Örd

"USA hade därför enligt FN-stadgan rätt att ingripa i självförsvar" Fortfarande självförsvar...? Det var ett långvarande och aggresivt "självförsvar". Men jag förstår hur du menar...

2009-11-03 @ 20:27:55
Postat av: Anton

Hehe, jo alltså det är faktiskt så även om det kan låta sjukt, att det finns lagliga och olagliga krig. För att ett krig ska vara lagligt måste det anfallande landet ha självförsvarsrätt och anfallet måste ha godkänts i säkerhetsrådet. Afghanistan skyddade de al-Qaida-celler som utfört 9/11-attackerna och vägrade lämna ut dem, därav hade USA självförsvarsrätt och det hela godkändes i säkerhetsrådet, så Afghanistankriget är "lagligt".Håller med om att det kan låta jävligt sick, men jag stödjer det faktiskt. Alla krig är inte av ondo, även om så gott som alla är det. Då måste det finnas ett sätt att godkänna eller säga nej till vissa insatser. Möjligtvis skulle man behöva skärpa reglerna för vad som är ett "lagligt" krig.

2009-11-03 @ 20:55:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0