Historien om ett grannland

Idag är det nästan på dagen ett år till nästa regering tillträder. Enligt de senaste undersökningarna leder oppositionen med sju procent, och då har jag ändå räknat med KD som hamnar under riksdagsspärren. Detta trots att oppositionen senaste året gått igenom en hård mediastorm och Reinfeldt och regeringen fått en massa positiv publicitet i samband med Sveriges ordförandeskap i EU. Om man då även betänker att media, som i realiteten avgör vilka som vinner ett val, vill ha maktskifte då det säljer bättre så börjar det onekligen se ganska tufft ut för de borgerliga partierna. Även om KD klarar riksdagsspärren så ser det mörkt ut för borgarna att få behålla makten.
Detta för mig trots allt in på ett väldigt oroande område. Sverigedemokraterna är i de flesta undersökningar minst lika stora som KD och dansar på riksdagsspärren. Det är alltså inte alls otroligt att SD blir vågmästare och detta verkar Reinfeldt mer eller mindre satsa på. Medan Socialdemokraterna redan från början lovat att aldrig regera med stöd av Sverigedemokraterna har alla de borgerliga partierna konsekvent vägrat göra något sådant uttalande. Om borgarna vinner nästa val är det alltså inte speciellt osannolikt att SD är ett av allianspartierna. Om de får en sådan möjlighet kan utvecklingen bli nästintill omöjlig att stoppa.

Danmark hade nästan exakt samma situation för lite mer än tio år sedan. Det populistiska och främlinglingsfientliga partiet Dansk folkeparti tog sig in i parlamentet och lyckades bli vågmästare. Sedan dess har det bara rullat på. Dansk folkeparti fick möjlighet att styra debatten, de övriga partierna justerade sin politik efter detta vilket skapade en spiral där både debatten och politiken blev mer och mer extrem och kom att centreras kring muslimerna och invandringen, till idag, när den nästan uteslutande på något vis berör den muslimska befolkning som endast står för 5% av landets totala befolkning. Nuförtiden kan man i vårt kära grannland öppet säga t.ex. att moskéer ska förbjudas utan att det ses som speciellt kontroversiellt och i tidningarna är det vanligt med främlinglingsfientliga annonser och budskap. Utomeuropeiska invandrare måste idag gå kurser och klara prov i "danskhet" för att bli medborgare. Det är en utveckling som inte borde vara möjlig det välmående Skandiavien år 2009. Vad kan hända när annorlunda mer och mer blir synonymt med farligt? När värmen sakta vrids upp, var kommer det sluta?

Det är dags för Reinfeldt att ta avstånd från Sverigedemokaterna nu på en gång innan det är för sent.

Kommentarer
Postat av: Kristian

Känns overkligt och billigt att SD skulle komma med i alliansen för att dom ska få sitta kvar. Är dom verkligen så desperata att få sitta en peroid till? Och är det värt det? Nej, invandringen tycker jag är en fråga man måste ta tag i, men SD gör det på helt fel sätt.

Bara att hoppas att det inte kommer till detta läge, då kan det bli läskigt.

2009-10-10 @ 22:44:18
Postat av: Anton

Tyvärr tror jag att borgarna är beredda att gå så långt för att få sitta kvar. Får de fyra år till hinner de föra sitt systemskifte så långt att det kommer ta decennier att åtgärda. Om de får dessa fyra år och dessutom SD sitter i regeringen blir det just läskigt. Vi får helt enkelt be för att det inte händer.

2009-10-10 @ 22:55:35
Postat av: Lomp

Det är farligt när nationalism och demokrati blandas, vilket vi såg i Tyskland för ungefär 60 år sedan. Däremot är det förståeligt att denna nationalism utbryter. Jag kan inte säga att jag forskat om islam, men att de i enighet med islam dödar homosexuella, otrogna kvinnor samt tvingar kvinnor att gifta sig med särskilda män är för mig argument nog att börja diskutera detta. Det är lite kul (eller något) att t.e.x. SD, som ju är starkt emot feminism, skall "rädda" oss från muslismernas hemska syn på kvinnor och homosexuella. Det är även lite "kul" att vänsterpartiet och socialdemokraterna som är för en stor invandring, är strikt emot dessa kvinnoförnedrande och homo-fientliga åsikter.

Lite av en paradox.Jag tror många gömmer sig bakom religionsfientligheten för att inte visa ren främlingsfientlighet, men jag tycker ändå att en sak är klar: Religionen har inte haft makt i Sverige på mycket lång tid, och så ska förbli. Jag är kluven med burka förbjud, men skulle nog slutligen rösta för det. Finns troligtvis många muslimer som skulle bli lättade om förbjudet infördes i Sverige, kvinnor som får börja leva ett normalt liv. Det inskränker dock väldigt mycket på den personliga friheten, men återigen så är vi ett sekulariserat land och religiösa symboler kanske borde hållas döljt.För mig är invandringspolitiken en kluven fråga i nästan allt, det finns bra argument både för och emot i princip allt...Skulle vara otroligt intressant att höra hur Hitler argumenterade och fick med sig tyska folket.Hörde här om dagen att "Om Sverige tar in lika mycket muslimer i 42 år till så är dom majoritet".Den meningen fick magen att vända på sig. Det lät så otroligt skrämmande av någon anledning. Exakt samma känsla som när man precis sett en väldigt övertygande konspirationsteori på youtube.Det skulle vara intressant att se någon källa till påståendet ovan.Alla är vi lite patriotiska när det kommer till kritan tror jag. I mitt fall kan vi lämna frågor om ursprung och istället fokusera på religion, dess makt, och dess åsikter.

2009-10-19 @ 00:29:09
Postat av: Anton

Visst, det finns en del man kan vara tveksam till vad gäller hur vissa praktiserar Islam, som i alla andra religioner. Den smutskastning som skett mot Islam anser jag dock har överdrivet dessa ganska fundamentalt. Terrorism är t.ex. inte mer typiskt för islam än vad Ku klux klan är typiskt för kristendom. Vad gäller t.ex. synen på homosexualitet och bortgifte är inte det heller mer typiskt för Islam än för kristendom. Man fokuserar också bara på det negativa inom islam och bortser från det positiva.

I ett välmående samhälle försvinner också på sikt odemokratiska och förtryckande mönster. Med förbud tror jag dock inte man löser mycket.Vad gäller argument om att invandrare skulle bli i majoritet så finns det oerhört mycket lögner om sånt, och det är därför inget man enligt mig ska ta seriöst.Vem är du förresten, nån jag känner? ;)

2009-10-19 @ 02:58:45
Postat av: G. Örd

...och nu har ju Reinfeldt gjort ett sådant uttalande för....en vecka sen, lite mer tror jag? Han kanske läste detta inlägg :)

2009-11-03 @ 20:58:02
Postat av: Anton

Hehe precis, sjukt nice. :D Trodde aldrig att han skulle göra ett sådant uttalande, men SD framstod väl efter Åkessons debattartikel som för extrema till och med för moderaterna.

2009-11-03 @ 21:00:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0