Vaccinering, äh jag är väl inte rädd?

Svininfluensan, turerna kring denna epidemi är verkligen fascinerande. Framförallt turerna kring vaccineringen. För några månader sedan när panikrubrikerna avlöste varandra efter att ett tiotal människor i Mexico City, tredje världsstaden med nio miljoner invånare, insjuknat och dött så var ropen på vaccin många och högljuda. Nu några månader senare har vaccinet anlänt och är dessutom gratis, men intresset tycks nästan helt ha försvunnit. Det har visat sig att panikrubrikerna var en aning överdrivna och att sjukdom i de flesta fall inte betyder mer än några dagars sjukskrivning. Många, säkerligen många av dem som för några månader sedan skrek sig hesa efter vaccin, avfärdar därför idag vaccinering med någon form av kaxig attityd att "äh, jag är väl inte rädd för en influensa". Nej, självklart finns det ingen anledning att vara rädd för en influensa som skördat ungefär lika många offer som Haparandas morgontrafik, risken att ramla i trappen och bryta nacken är betydligt högre, men det är inte det som det handlar om. Erfarenheter från Nya Zeeland som redan gått igenom en våg av influensa visar att cirka 20% av befolkningen kommer att insjukna. Det är 20% av arbetskraften som inte kan gå till jobbet. Det är jäkligt dyrt för ett samhälle. Dessutom lär det här bara vara den första och mildaste vågen av flera som kommer, varför inte skydda samhället från det när det till och med är gratis? Dessutom, nej, som sagt finns det ingen anledning att vara rädd för influensan, symptomen blir troligtivis bara de man får vid en förkylning, men vad händer när man sedan går på affärn och hostar Agda, 80, i ansiktet?
Att vaccinera sig handlar inte om rädsla eller personlig säkerhet, det handlar om att skydda samhället. Och det är till och med gratis.

Kommentarer
Postat av: G. Örd

Precis, det handlar inte om ens egna individuella hälsa utan hela samhällets och alla andra personer. Du kanske inte insjuknar men tar du sprutan hjälper du till att minska att den sprids mellan människor.

Så ja, man ska vaccinera sig. Men jag har inte gjort det än...har du? :)

2009-11-10 @ 20:44:57
Postat av: Anton

Hade inte kunnat säga det bättre själv. Jupp, förra onsdagen. ;)

2009-11-12 @ 13:08:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0