Vägen tillbaka inleddes igår

Vad vi såg igår tror jag var det första steget på Socialdemokraternas väg tillbaka till positionen som landets dominerande politiska parti. Det rödgröna samarbetet tog slut, och därmed är sossarna tillbaka i den fria roll som är partiets naturliga.

I slutet av 2008 ledde oppositionen opinionsmätningarna med över 20 procentenheter. Då tillkännagavs det rödgröna samarbetet. Hjärnan bakom "Nya Moderaterna", f.d. partisekreteraren Per Schlingman, jublade då och sa på en gång att "Nu kommer vi vinna valet!". Han förklarade det med att nu kommer Socialdemokraterna förlora sin dominerande position som den politiska solen runt vilken allting kretsar. Det kunde ju vid tidpunkten, med sisådär 20-25 procentenheters underläge i opinionen, framstå som aningen övermodigt, men nu två år senare har vi facit. Högern "vann" valet och Socialdemokraterna föll till 30,6%, det sämsta resultatet någonsin.

Nu vill jag inte på långa vägar påstå att allt detta kan skyllas på det rödgröna samarbetet, men det är en del av förklaringen. Socialdemokratin är av sin natur en självständig rörelse som inte är gjord för att tyglas av i förväg uppgjorda samarbeten och agendor. Vi ska vara den rörelse som sätter den politiska agendan och efter det söker kompromiser både till höger och vänster för att få igenom den. Det är så vi historiskt sett har fått igenom vår politik och byggt en av de mest välmående staterna i världshistorien. När vi i och med det rödgröna samarbetet cementerades in i ett hörn försvann denna möjlighet. Det som hände då var att vi gjorde alternativet, "Alliansen", klarare och tydligare än någonsin - exakt vad de är ute efter. Vi amputerade helt på egen hand vår roll som politikens mittpunkt, högern behövde bara se på och likt Schlingman jubla.

Nu är Socialdemokraterna tillbaka i sin rätta roll och med en högerallians som mer och mer kommer svikta till följd av vikande siffror för småpartierna samt påfrestningar inom samarbetet till följd av att man inte har stöd av en majoritet i riksdagen och därför inte kan styra själv utan hela tiden måste öppna upp för samarbete med andra partier kan vi sakta men säkert börja luckra upp blockpolitiken. Samtidigt kan vi nu föra en betydligt effektivare oppositionspolitik och arbetet med att förnya partiet kommer gå mycket lättare. Nu gör vi som vi för fyra år sedan sa att vi skulle - kommer igen!

Kommentarer
Postat av: Thomas Af Birgersson

Bra inlägg

2010-10-27 @ 11:50:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0