Högerextremismens framgångsvåg

"Naturligtvis var ansatsen att säga att vi väl kan vara 'multikulti' och bo grannar och ha det trevligt tillsammans, men det konceptet har misslyckats, det har misslyckats fullständigt."

Nu ska nu få tre alternativ, vem har sagt detta?
1. Adolf Hitler
X. Lord Sauron av Mordor
2. Tysklands förbundskansler Angelina Merkel

Nä det var, tro det eller ej, varken Hitler eller Sauron som stod för detta uttalande, utan Tysklands ledare Angelina Merkel så sent som förra veckan. Lägg märke till att hon inte påstår att det bara är den förda integrationspolitiken som varit ineffektiv, utan hon förlöjligar själva antagandet att människor från olika kulturer kan leva sida vid sida. Högerextremismen breder idag ut sig så snabbt att det är rent otäckt. Ett sådant här uttalande borde generera chockvågor över hela västvärlden, men reaktionerna har i princip uteblivit. Samtidigt förföljer och fördriver franska staten tusentals människor utifrån deras etnicitet och helylle-Sverige röstar in rasister i parlamentet.

Men mekanismerna är ändå så enkla och tydliga. Efter en stor kris som lämnat stora befolkningsskaror arbetslösa, i utanförskap eller på mindre ekonomiska marginaler så breder direkt syndabocksmentaliteten ut sig. Samtidigt regeras så gott som hela Europa av högerkrafter som istället för att bekämpa krisen och dess effekter skär ned på det vi äger gemensamt, ökar klyftor och sprider grupp mot grupp-mentalitet och individualism. I en tid när regeringarna, inte minst i vårt eget land, skyller samhällets svagheter och problem på samhällets svaga grupper samtidigt som en stor ekonomisk kris härjar är det inte konstigt att främlingsfientlighet breder ut sig.

Det var länge sedan Europa var i så stort behov av en stark socialdemokrati.

Kommentarer
Postat av: David Forslund

Bra inlägg, Anton!

2010-11-08 @ 22:18:14
URL: http://antikorruptionsbyran.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0