Dags att stoppa privatiseringsivern!

Det mest osmakliga i politiken idag måste vara den extrema privatiseringsivern. Ledexemplet här i Sverige måste ju vara sjukvården. I Storbritannien skulle ingen politiker våga drömma om att ge sig på den gemensamma offentliga sjukvården. Till och med Margareth Thatcher, en av nyliberalismens profeter och känd högerfundamentalist, sa att hon aldrig skulle ge sig på den gemensamma vården. I årets val gick hennes parti till val på mer pengar till den offentliga vården. I USA blir den privata sjukvården allt mer ifrågasatt och staten ska nu kraftigt reglera systemet.

Men vad gör högerregeringen här i Sverige? Jo, man lanserar ett system där man ger hälsocentralerna privat styrning. Det betyder att vården inte längre kommer i första hand, utan istället vinstintresset. Här i länet lär det bara finnas kvar hälsocentraler i Östersund och Åre om detta system genomförs. Människorna på glesbyggden har man inte längre råd med. Det vore ju ineffektivt!

Man har dessutom, trots att Reinfeldt en vecka innan valet 2006 tittade in i kameran och lovade att ingen sjukvård ska säljas ut, öppnat upp för privatisering av akutsjukvården och idag har vi därför vårt första privata barnsjukhus i Sverige, Martina. Här får de barn som fötts in i ett rikt hem chansen att få snabbare vård än andra barn. Allt under Alliansens "frihets"-paroll.

På andra håll kan vi se vad privatiseringar som högern genomförde sist man hade makten har lett till. SJ, förut "Statens Järnvägar" måste idag vara ett av Sveriges mest impopulära företag. Man dras ofta med förseningar och andra problem. Konkurrens och prispress gör att man måste vända på varje krona, och resultatet blir t.ex. att när det varit snöoväder så har man inte längre de extra resurser som krävs för att skotta spåren, och resultatet blir ett jävla trassel med förseningar och inställda tåg. Så var de inte förut. Då fick tågtrafiken kosta vad den behövde.
Nu vill man dessutom föra in ytterliggare marknadsmekanismer i tågtrafiken och ytterliggare konkurrensutsätta SJ. Med sådan prispress, tror ni att man då kommer orka bry sig om oss i Norrlands inland? Vi glesbyggdsbor är ju kanske inte den mest vinstbringande befolkningsgruppen direkt. Samma fara lurar om staten skulle sälja SAS, som högern ofta pratar om. Det kan ju faktiskt vara praktiskt att kunna ta sig in till Stockholm mer än en dag i veckan.

Sist privatiserade högern även elmarknaden. Förut var den statlig och dess enda intresse var att erbjuda bra service till ett vettigt pris. Nu har vi ett virrvarr av privata elbolag vars yttersta intresse är att maximera vinsten. Resultatet har blivit, precis som i så gott som alla andra marknader som privatiserats, sämre service till ett högre pris.

Nu har jag ändå inte hunnit skriva om friskolorna eller de mest extrema internationella exemplen på privatiseringsivern.

Är det bara, som högern vill framställa det, ett slöseri med pengar att låta saker och ting kosta vad de behöver? Är det bara en ren förlust att låta det gå regelbunden tåg och flygtrafik mellan Österund och Stockholm även om man kanske tillochmed går med förlust på det? Kan det inte på lite längre sikt faktiskt gynna landet att det är lätt att transportera sig? I jobbet, affärer osv.?
Är  det bara ett slöseri med pengar att ha hälsocentraler i glesbyggden som går med förlust? Gynnar det inte landet att ha en frisk och välmående befolkning och en levande landsbyggd?

Det är detta perspektiv högern inte har. De förstår inte att det finns värden och vinster bortom nästa kvartalsrapport.

Den nyliberala privatiseringsvågen måste få ett slut och framförallt måste den fördrivas från Sverige!

Kommentarer
Postat av: Fjun

Agreed. På frågan från Kalle Olsson om vad som gjort oss mest upprörda under regeringens styre så skulle jag ha svarat "utförsäljningen av företag", för att det går inte att vända tillbaka. När makthavarna säljer ut företag är de för evigt utsålda, och samhället har just permanent blivit lite mer höger. Fylls av en negativ känsla varje gång jag äntrar Apoteket Hjärtat nuförtiden.

2010-05-23 @ 18:33:25
URL: http://fjunifred.blogg.se/
Postat av: Anton

Ja, det är nästan hemskast av allt. Att när en privatisering är genomförd, så är den i princip oåterkallelig.Jag bojkottar förövrigt "Apoteket Hjärtat" stenhårt. Finns fortfarande ett riktigt apotek i Kärnan.

2010-05-23 @ 18:39:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0