Israel stormar hjälpkonvoj, tiotals döda civila

Israelisk militär bordade i natt den humanitära konvojen "Ship to Gaza" som var på väg till den av Israel belägrade, raserade och utsvultna Gazaremsan med förnödenheter. Enligt uppgift dödades uppemot 19 civila och 60 skadades. Det ska sägas att om - om - civila ombord på fartygen använde grovt offensivt våld mot soldaterna så är det inget jag stödjer och oerhört dumt och ett brott mot vad man kommit överens om skulle gälla - bara civil olydnad. Det finns dock absolut inget som kan berättiga det blodbad som skedde i natt. Israelisk militär har totalt utan någon som helst rätt stormat en hjälpkonvoj på kurs mot en av världens värsta katastrofområden med tiotals döda civila som följd.

Konvojen hade uttalat stöd av t.ex. EU:s president och många kända ansikten, b.la. författaren Henning Mankell och en miljöpartistisk riksdagsledamot, fanns ombord för att försvåra för Israel att ta till övervåld.

Jag följde Ship to Gaza via live-stream till kl.4 inatt innan israelisk militär störde sändningarna, och det stod klart att israelisik militär uppträdde väldigt hotfullt, men att de skulle borda båtarna med tungt beväpnade kommandosoldater trodde jag aldrig. Att nu se det på TV-bilder känns totalt surrealistiskt.

Sin tradition trogen har dock högern ryckt ut till Israels försvar. MUF:s ordförande Niklas Wykman skriver idag att det är "bra" att konvojen nu inte når fram och att den humanitära konvojen var "terrorister", såhär morgonen efter kapningen pch blodbadet. Det finns få saker som gör mig så förbannad och uppgiven som stora delar av högerns oreserverade försvar av Israel vad de än gör. Det finns nog ingen västerländsk demokrati som så lätt kommer undan med brott mot folkrätten.

Med en nyinrättad EU-utrikesminister och Obama i Vita Huset ska det bli intressant att se hur omvärlden reagerar den här gången. Kommer Israel verkligen undan den här gången också? Hur långt får Israel gå?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0