Brittisk valförlust med smak av seger

Storbritanien har fått maktskifte. Vårt syskonparti Labour förlorade makten. Valförlust säger vissa, och det är det ju såklart. Men det känns nästan som en seger.

Att Labour skulle förlora fanns det i princip inga tvivel om. Men konservativa Tories misslyckades, mer eller mindre sensationellt, med att få egen majoritet och måste förlita sig på socialliberala Liberaldemokraterna för att kunna styra. Det är första gången på 35 år som inget parti får egen majoritet och när den situationen uppstår brukar det i princip alltid bli nyval efter senast ett par år.

Efter 13 års styre får nu Labour en andningspaus och en chans att byta ut sin impopulära ledning och förnya sig. När nästa val kommer, förhoppningsvis inom ett par år, är det Labour som kommer utstråla kraft och förnyelse. Tories stora möjlighet verkar sensationellt kunna gå om intet.

Dessutom lär liberaldemokraterna nu i form av vågmästare tvinga fram en folkomröstning om valsystemet så att Storbritanien får möjlighet att byta valsystem från det föråldrade och orättvisa majoritetsvalsystemet man har nu till ett proportionerligt valsystem som vi har i Sverige där varje parti får antal platser i parlamentet efter hur många procent man får i valet.

Det här är nog den mest positiva valförlusten jag varit med om.

Kommentarer
Postat av: Emma

Kan bara hålla med. Tycker det är på tiden att LibDem får maktposition eftersom de de senaste valen fått platser i parlamentet motsvarande ungefär en femtedel av deras röster. Inte konstigt att de vill förnya systemet. Kanske dags att avskaffa överhuset också när de ändå är igång? Mer konservativ och förlegad institution får man leta ett bra tag efter. Men det ska bli sjukt intressant att se hur dessa två partier med så fundamentalt olika världs- och människosyner ska kunna samarbeta.

2010-05-14 @ 12:12:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0