Varför riskerar Åkesson allt?

Okej, det här blir det sista inlägget för den här gången som behandlar SD, men det finns mer att säga efter deras utspel i gårdagens Aftonbladet.
Historien om deras förnyelseprocess gick jag igenom snabbt igår så den behöver jag kanske inte nämna mer nu, så då till saken. Jag förstår inte hur Åkesson resonerade när han gjorde gårdagens utspel, för jag tror inte att han är någon sepciellt moralisk människa som känner nått djupt kall att vara ärlig bara för att. Ända sedan SD påbörjat sin förnyelse har partiet vuxit. Sedan man 2005 övergav den öppna rasismen och bytte ut sin nazistlogga mot en söt blomma har det bara varit framgångar. Väljare som tidigare skrämts iväg av SD:s allt för extrema framtoning har börjat stödja dem sedan man tonat ned sin människosyn och börjat fokusera på saker som barnbidrag istället. I senaste opinionsundersökningen ligger partiet på 4,7% och är större än både KD och C, de borgerliga partierna vägrar ta avstånd från partiet och allt ser överhuvudtaget ut att gå skitbra för partiet.

Då helt plötsligt överger Åkesson den mjuka retoriken och publicerar en debattartikel med retorik som hämtat från 30-talets Tyskland där 14 av 21 påståenden visar sig vara rent felaktiga eller grovt överdrivna. Förutom att alla partiledare i riksdagen då tar avstånd från partiet så riskerar han alla framgångar partiet gjort sista fyra åren. Det är ju satsningen på att framstå som ett normalt parti som gett framgångarna, varför gör man då helt plötsligt allt för att tvätta bort den imagen?

Ingen kunde i alla fall vara gladare än mig för att de varit så dumma - hoppas jag. Det återstår ju faktiskt att se hur väljarna reagerar på detta utspel. Nu är det i vilket fall inte längre lika dolt vilka SD är, och det kommer bli betydligt lättare att bemöta potentiella SD-väljare som förut kunnat gömma sig bakom att SD på nått vis skulle ha förändrats.

Här är en länk till ett väldigt bra svar till Åkessons artikel i alla fall, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5985064.ab

Kommentarer
Postat av: Emma

Håller helt med och hoppas verkligen vi har rätt. Tyvärr är ju det inte alls så säkert, se debattsidan i dn idag till exempel; http://www.dn.se/opinion/debatt/svenska-medier-leker-pa-sverigedemokraternas-villkor-1.978669, där en jämförelse görs med Holland. Argumentationen bygger här på att då hela det mediala och etablerade Sverige sågar Åkesson framnstår han som en kämpe, en som går mot strömmen och som utmanar "makten". Låt oss hoppas att så inte är fallet!

2009-10-21 @ 18:09:50
Postat av: Anton

Jo det är ju det som är risken. Hela SD:s strategi går ju ut på att framstå som martyrer, några som sett en tabubelagd obehaglig sanning och därför blir motarbetade av etablissemanget. Jag tror och hoppas att det har gått över gränsen den här gången dock, att de visat sig allt för extrema.

2009-10-23 @ 11:05:51
Postat av: John

Håller med dig helt och fullt om att det nu kommer bli mycket lättare att se vilka som röstar på SD. Har verkligen hatat den "slöja" som partiet omgivit sig med den senaste tiden och hopppas innerligt att detta blir lite av ett uppvaknande... för dom som tvivlade från början lol :p

2009-10-23 @ 19:49:48
Postat av: Kristian

"Den enes bröd, den andres död."

Låt oss hoppas att det blir SD's "död", så att säga. Eller i alla fall att faran är över fram tills nästa år.Och hoppas att det inte är som Emma säger att dom framstår som martyrer. Varför är extremhögern på väg uppåt överallt, egentligen?

2009-10-27 @ 17:54:56
Postat av: Anton

Jadu, faktum är att det går en våg av populism och främlingsfientlighet i Europa. Frågan är som du säger varför. Själv tror jag det beror mycket på utarmandet och elitiseringen av politiken som jag skrev om i inlägget "Hur blev samhället såhär?".

När makten kännas för högt upp och det dessutom inte känns som politikerna egentligen vill någonting så ökar politikerföraktet och många tappar tron på politiken. Då är fältet vidöppet för missnöjespartier som dels framstår som en spark mot etablissemanget och dels lägger fram enkla svar på svåra problem och dessutom utöver det förser folk med en syndabock för allt som är dåligt.Även här tror jag alltså att svaret är att få ner politiken på rätt nivå igen.

2009-10-28 @ 01:45:59
Postat av: G. Örd

"lägger fram enkla svar på svåra problem" exakt. SD säger att allt är invandringens fel, att det är det som gör helsvenskar arbetslösa osv...

...och så ses man som dryg när man börjar prata om att svenska företag, senast Husqvarna som gjorde 200 pers arbetslösa i Sverige, säljer ut sin verksamhet till Baltikum / Kina, och att det är giriga chefer på svenska företag som skapar arbetslösheten för alla i Sverige, och inte invadring...det orkar inte folk lyssna på.

Nej, man är missnöjd, man vill ha ett kort enkelt svar.

Fan. Varför är vi så?

2009-11-10 @ 20:14:56
Postat av: Anton

Jadu, lätta lösningar är ju alltid mer populära än svåra. Sedan går ju syndabocksretoriken och vi och dem-tänket hem rätt bra hos många.

2009-11-12 @ 13:26:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0