Morgondagens kris idag?

I dagarna är det G20-möten, tillställningar där regeringscheferna för världens tjugo största ekonomier träffas för att sammarbeta om politiska och ekonomiska frågor. Många frågor finns att diskutera, främst såklart finans samt miljökriserna. Dock är det bara finanskrisen som tycks uppta dessa ledares uppmärksamhet. Miljöfrågan som var så stor för bara ett år sedan är nu mest en parantes. Detta trots att det är en kris så stor att den kan komma att förändra världen i grunden. Ta till exempel Bangladesh som exempel, ett land med 40 miljoner invånare som kommer att dränkas helt. 40 miljoner människor som kommer fly som en våg in i andra länder. Medeltemperaturen i Afrika kommer stiga till 50-60 grader, och denna redan svältande och plågade världsdel kommer att bli i princip obeboelig när det blir omöjligt att skörda. Miljarder människor kommer att behöva fly från sina hemländer. Miljarder människor kommer att fly in i andra länder och världsdelar. Sist folkvandringar av samma skala skedde ledde det till den kanske största samhällsrevolutionen sedan... första samhället. Romarriket föll och medeltiden inledes. Det mesta av alla samhällsutveckling gick tillbaka flera hundra år i tiden och det dröjde 1000 till 1500 år innan all utveckling var uppe i samma nivå som den varit igen. Det var början på en förändring som på sikt skapade världen och samhället vi ser idag.
    
     Klimathotet är alltså i allra högsta grad ett hot även mot de mäktiga länderna i G20, ingen stat kan stå emot omvälvningar av den skala som den globala uppvärmningen kan sätta igång, men ändå är intresset svalt. Egentligen ska man inte vara förvånad, en kris som slår just nu är mycker mer tacksam att ta tag i än en kris som kommer att slå på riktigt först när dessa regeringschefer är döda, även om den är helt fruktansvärt mycket allvarligare. Löser du den nuvarande krisen blir du populär, vinner val - det mesta en regeringschef vill, men vad får den som förhindrar en kris som slår tiotals år från nu, hur allvarlig den än är? Dessutom vill ju ingen ta tag i nått före någon annan, och ställa om sina industrier till en kostnad av miljarder dollar i onödan. För länder som USA och Kina skulle något sådant betydda att man riskerade sina positioner som dominerande ekonomi respektive utmanare till denna titel. Att göra något sådant är inget man vinner val på, för miljökrisen är inte i folkmedvetandet en kris. Själva krisen ligger ju så långt bort att vi kanske inte ens lever när den realiseras på allvar. I det läget är det betydligt mer attraktivt att diskutera en i jämförelse obetydlig kris som den nuvarande finanskrisen, även fast vi alla, främst regeringscheferna, vet vad som väntar i form av miljökrisen. Ibland är människligheten fascinerande.


Kommentarer
Postat av: Stefan Wikén

2009-10-04 @ 19:26:16
URL: http://stefanskonspirationer.blogspot.com/
Postat av: Stefan Wikén

Bra inlägg. Kul att se dig på nätet. Hoppas du håller i och hänger på försöket att bilda ett litet nätverk här i länet.



/ Stefan

2009-10-04 @ 19:27:37
URL: http://stefanskonspirationer.blogspot.com/
Postat av: Anton

Tackar! Jo absolut, är väldigt sporrad att börja engagera mig i republikanska föreningen! Är det någon mötestid bestämd?

2009-10-04 @ 19:42:27
Postat av: Kristian

Mjo, nog är den det alltid.



Hade fått för mig att Obama skulle våga visa framfötterna i miljöfrågan och ta initiativet. Kanske bara jag som inte ser allt? Trist om han inte riktigt vågar dock.

2009-10-04 @ 23:02:30
Postat av: Anton

Jadu, det här är nog första riktiga besvikelsen vad gäller Obama. Man trodde ju att det verkligen skulle bli en skillnad på miljöområdet med honom. Sanningen är nog den dock att han inte kan få med sig kongressen och att han för tillfället är för upptagen med sjukvårdsreformen.

2009-10-05 @ 00:24:30
Postat av: G. Örd

Absolut, dom bygger inte samhället på långsiktig

hållbarhet, dvs att främst lösa miljökrisen.

Utan fokus ligger på det kortsiktiga, den ekonomiska krisen.

Det kändes som det ultimata skämtet för ett år sedan (och nån månad) när finanskrisen bröt ut. Man började som se lite hopp och man kunde lägga fokus på miljöfrågan, fattigdomsfrågan och svältfrågan o.s.v....och vad sker? Jo, en ekonomisk kris bryter u....

Vem är med på min konspirationsteori!??! Så här:

Företagen och ledarna insåg att framsteg kunde göras som skulle gynna småfolket och missgynna deras plånböcker, när det blev fokus på miljöfrågan, t.ex. Vad gjorde dom då? Jo, skapade en ekonomisk kris för att hålla fokus bort från viktigt i samhällsdebatt, och över till en ekonomisk kris...



:)



/G.

2009-10-28 @ 13:06:44
Postat av: Anton

Jo, nog kom den väldigt "lägligt" men någon konspiration tror jag inte på. Man vet ju dock aldrig. Riktigt synd var det dock att det skulle komma något annat och stjäla fokus när miljöfrågan äntligen fått uppmärksamhet.

2009-10-28 @ 21:03:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0