Hur man skapar världens mest välmående land?

Läste häromdan om ett företag som istället för att ge sina chefer stora bonusar delade ut en stor del av vinsten bland sina anställda. Det som avgör hur mycket var och en får är arbetade timmar och resultat, man räknade i alla fall med att en stor del av personalstyrkan snart skulle vara miljonärer. Tänk om alla företag följde detta exempel, hur otroligt starkt samhället skulle bli när alla pengar rör på sig och inte bara ligger i fickan hos de en procent rikaste. Hur stark tillväxten och BNP skulle vara, hur stark välfärden skulle bli när en så stor del av befolkningen skulle vara höginkomstagare, som det är idag ligger en stor del av pengarna stilla i typ bankonton i Schweiz och på Jersey utan att bidra till någonting. Sverige skulle ju lätt kunna bli världens kanske mest välmående stat.
     Dagens syn att ekonomin mår som bäst om man bara låter de rikaste ha sina pengar ifred måste revideras. Att pengar inte gör nån nytta om de inte används är ju självklart. Att det där företaget är någonting på spåren råder det inga tvivel om.

Kommentarer
Postat av: G. Örd

Tankvärt, absolut.

Ja, tänk om istället för att en väldigt förmögen man köper en yacht...så kan 100 pers köpa en shysst fin båt? Det omsätter mycket mer på mycket fler olika ställen i världen.

För att knuffa igång ekonomin måste vi knuffa några gubbar från sina höga poster, jag tror...

2009-11-03 @ 20:15:24
Postat av: Anton

Jo, jag menar det. Det är på så vis hela samhället tjänar på fördelning av rikedomarna. Pengar som ligger stilla i ett bankfack gör ingen nytta, utan det ultimata för ekonomin är ju om pengarna är jämnt fördelade så att de används hela tiden.

2009-11-03 @ 20:27:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0