Fredspriset till Obama!

Många klagar förstås och säger att han inte uppnått tillräckligt mycket än, att han bara har visioner, men de tycker jag faktiskt inte har förstått. Obama har på några få månader ändrat andan i hela världen på ett sätt jag inte trodde var möjligt. För bara nio månader var Bush president och USA, den i särklass mäktigaste staten i världen körde bara sitt eget race, FN:s makt urholkades och det mesta var bara frustrerat. Nu känns denna tid nästan helt bortglömd, USA gör inget utan att först diskutera det med andra länder och FN står än en gång högst, precis som det ska vara.
Det krig mot terrorismen som på allvar höll på att urholka tron på USA:s, den stat som styr världens, tro på demokrati har nu helt bytt riktning. Guantanamo ska stängas, tortyr har förbjudits, alla fångar har nu rätt till prövning i domstol, man samarbetar med den muslimska världen iställer för att hota och frysa ut den, det olagliga och oberättigade kriget i Irak ska avbrytas och vi slipper höra mässande om att de som inte är med USA i allt de gör är terrorister.
Samtidigt har den ekonomiska kris som för bara några månader sedan såg att kunna rasera hela världens ekonomin lindrats till den grad att den snart kan vara på väg upp igen och klimathotet tas på betydligt högre allvar än förut.

Sådana insatser går knappt att mäta, Obama har svängt värdsläget på ett sätt som sällan skådats på bara några månader.

Jag har bara en sak att säga: GRATTIS OBAMA!

Kommentarer
Postat av: G. Örd

Själv är jag en av dom som tycker det är lite bull att Obama fick priset.

Visst är det som du säger, han tog med sig lite frisk luft när han flyttade in i Vita Huset, men förtjänar det fredspriset? Nej. Detta tycker jag kan riskera fredspriset prestige; att man inte behöver göra en "riktig" insats för att få det.

MEN! Det är ju såklart tänkt att öka pressen på han så att han känner att han levt upp till utmärkelsen. Och då är det ju genialiskt av den norska Nobellkommitén. OM Obama nu levererar lite friska fredsavtal och inte bara den friska luften du trippar på, Åvall :)2009-11-03 @ 20:45:14
Postat av: Anton

Tja, det är länge sedan någon gjorde en så stor insats för världsläget. Var väl Gorbatjov som sänkte Sovjet då isåfall.

Sen visst, säkert många som slitit mer än honom, men då är det ju frågan vad man prisar, resultat eller slit.Sen är det ju som du själv säger lite taktiskt också. Man vill ge Obama medvind för att underlätta för honom i kampen med kongressen och omvärlden. Dessutom, när amerikanerna för en gång skull röstar fram en president som faktiskt inte är körd i huvudet överhuvudtaget kan det vara värt att belöna. Jag menar, när hände det sist? Jimmy Carter 1978?

2009-11-04 @ 00:28:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0