Valet som kan avgöra de kommande decenierna

Någonting som slagit mig flera gånger men som det pratas allt för lite om är vikten av nästa års val. Förra valet var början på ett systemskifte och får de ytterliggare en mandatperiod är vi verkligen där. Att detta gäller samhället har jag länge varit övertygad om. Vinner borgarna kommer man kunna slutföra de reformer man påbörjat, något som kommer ta många år att reparera då det går betydligt fortare att rasera ett samhälle än att bygga upp det, vinner Socialdemokraterna kommer man dock hinna stoppa systemskiftet innan de nått allt för långt. Ytterliggare en aspekt jag dock inte visste ska kan komma att avgöras nästa år är normerna, folknormerna. De normer samhället rättar sig efter.

Dessa folknormer har under de senaste 20 åren stadigt vridits högerut. Medan vänsterns normer förut var "de rätta" och receptet för framgång var att verka vänster, så har högern mer och mer kommit att ta över denna roll, och detta kan komma att fullbordas i nästa valrörelse. Det slog mig imorse när jag satt och zappade och fastnade vid Agenda där moderaternas sliskiga PR-geni Schlingman glatt diskuterade möjliga slagord för Moderaterna under valrörelsen.
Grunden i borgarnas valstrategier verkar vara att ta socialdemokratiska normer och förvränga dem, verka få dem att stämma in på borgerlig politik. Så vann de förra valet och nästa val ska de ta steget fullt ut, ge sig på socialdemokratins grunder och försöka erövra dessa. Där man förra valet tog sig an slagordet "Arbete åt alla" och ganska framgångsrikt lyckades få folk att tro att nyliberal politik är den bästa för att skapa jobb, ska man i det här valet ge sig på slagorden "Solidaritet" och "Rättvisa", själva fundamenten i socialdemokratisk politik. Synen av Schlingman, detta hala PR-geni, i sin vanliga backslick som på allvar stod där och sa att moderaternas slogan till nästa val skulle kunna vara "Solidaritet" och insikten att detta bedrageri, vilket han själv vet att det är men inte bryr sig om, faktiskt kan lyckas fick mig nästan att må illa.

Den egentliga striden kan alltså komma att stå om vilken solidaritet som är den rätta. Socialdemokratisk solidaritet med samma rätt att utvecklas vilken familj och samhällsskickt man än är född in i, samma rätt till sjukvård och utbildning, chans att försörja sig själv och sin familj även om man är sjuk, eller borgerlig solidaritet som lär gå ut på allas rätt att välja skola och sjukvård själv även om det betyder att de som har rika föräldrar får det bättre, skattesänkningar som sägs ge pengar till låginkomstagare även om det egentligen bara är de som tjänar 30k+ som egentligen tjänar bättre. Vinner de denna strid om vad som är rätt och fel samtidigt som de får chansen att slutföra sitt systemskifte i praktiken, så är det det kanske största bakslaget socialdemokratin har upplevt sedan allmän rösträtt infördes. Det kommer ta uppskattningsvis 15-20 är att reparera. Att politik inte längre är ideologisk är endast en myt. Nästa val är enligt mig ett av de mer ideologiska på länge och kanske det viktigaste sedan 30-talet.

Kommentarer
Postat av: Kristian

Bara att hoppas att moderaterna inte får sitta kvar. Jag vet i alla fall vad jag kommer rösta på! Men jag tror det kan bli ett intressant (och läskigt val), med tanke på hur det gått för vissa partier under senare tid. Det kan nog bli riktigt intressant att se hur det går.

2009-10-10 @ 22:37:16
Postat av: Anton

Jo, absolut. Nästa års val kommer med största säkerhet bli det intressantaste på många år.Du borde förresten bli SSU:are! ;)

2009-10-10 @ 22:58:39
Postat av: Krisitan

Tanken har slagit mig, helt klart :P

2009-10-12 @ 22:35:14
Postat av: Anton

Jo kom igen, du och Linus borde komma på en SSU-träff och testa. Vi har ju precis inlett valrörelsen! ;)

2009-10-12 @ 23:53:29
Postat av: G. Örd

- Den som talar väl kan ljuga väl,

sa fan och speglades i flottfrillorna.

2009-11-03 @ 20:22:23
Postat av: Anton

Vädligt sant. Moderaterna har vridits högerut men har ändå lyckats få med sig väljarna som förut skrämdes av att de var för höger, och detta bara för att blivit så grymma på PR.

2009-11-03 @ 20:29:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0