Aftonbladet förstör SD:s chanser?

Det finns mycket dåligt man kan säga om Aftonbladet, men nog skiner den till ibland. Det är faktiskt iaf en tidning som har vissa principer de står upp för och som har en chefredaktör som borde bli geniförklarad. För så sent som en vecka sedan skrev jag i inlägget "Historien om ett grannland" om den uppenbara risken att SD skulle ingå i alliansen efter nästa val, något allt pekat på att Reinfeldt satsat på, och hur landet skulle kunna utvecklas isåfall. Den risken verkar nu vara borta.

För att ta allt från början. Så sent som 2005 var Sverigedemokraterna ett oerhört kontroversiellt parti som inte på något vis hymlade med sin människosyn. Man hade en nazistsymbol som partilogga för att ta ett exempel. Sedan hände något, Jimmie Åkesson, SDU:s dåvarande ordförande, och några till kuppade till sig makten i partiet och påbörjade sedan ett ansiktslyft av partiet. Nazistloggan åkte ut, ordet "ras" byttes ut mot "kultur" i retoriken (nu var invandrarnas ras inte längre problemet, utan deras kultur) och man tog ett järngrepp om partiet för att inget olämpligt skulle komma ut i media. Dessa figurer hade förstått att SD aldrig kommer få någon makt så länge man är öppet rasistisk och företräds av skinnskalar.
Denna taktik fungerade riktigt bra. Redan 2006 tog man sig in i tiotals kommuner och landsting, idag ligger man över 4% i de flesta opinionsundersökningar och partiet börjar allt mer accepteras i debatten. Medan alla de stora tidningar förut vägrat publicera SD:s annonser är det nu bara just Aftonbladet som fortfarande vägrar.

Då när allt ser ut att gå SD:s väg och en plats i alliansen inte alls verkar för långt bort, enligt mig, så rycker Aftonbladets Jan Helin in. Han publicerade i dagens Aftonbladet, med målet att vissa upp SD:s rätta ansikte och med risk att själv bli åtalad för hets mot folkgrupp, en debattartikel skriven av Jimmie Åkesson där denne går till hårt angrepp mot världens muslimer. Säger att de är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget och med allehanda lögner (hellögner den här gången och inte halvlögner) försöker visa på att araber är mindre civiliserade än "svenskar". Det hela fick en, på allvar, att fundera om det är Sverige 2009 eller Tyskland 1939. Retoriken och argumenten var iaf ungefär dessamma.
Personligen har jag aldrig tvekat om att SD fortfarande har sådana här åsikter, men jag trodde på fullaste allvar att man idag blivit för smart för att skylta med dem. Så är alltså som tur är inte fallet. Aftonbladet har visat SD:s riktiga ansikte och svaret har kommit snabbt. Nu idag har Reinfeldt och de övriga borgerliga partiledarna för första gången på riktigt allvar tagit avstånd från SD och sagt att man inte kan tänka sig att regera tillsammans med dem. Faran verkar vara över - för den här gången, vi får inte glömma att folk har kort minne och att rasism blir allt mer rumsrent i västvärlden.

Jan Helin förtjänar ett tack och Aftonbladet har stigit flera nivåer i respekt hos mig.

Kommentarer
Postat av: G. Örd

Men det kan slå fel också.

Risken är att muslimer/araber i Sverige lackar ur (som de bör av sån här smörja från Åkesson) och låt oss säga; det blir upplopp någonstans i Sverige. Då får de skulden och Svensson säger "ja, det kanske är sant, dom är ju våldsamma som SD säger", gaaah SD testar hela svenska befolkningen! De provocerar invandrare med en sådan här hemsk debattartikel.

Men jag hoppas att det får det utfall du spår; alla som tvekade får veta hur hemska de egentligen är.

2009-11-10 @ 19:57:30
Postat av: Anton

Ja det är det mest frustrerande med SD:s hets. Den polariserar ju invandrarna och resten av folket mot varandra och skapar en del av det problem de från början pratade om. De vill göra något åt den misslyckade integrationen säger de, men egentligen häller de ju bara bensin på brasan.

Jag tycker dock i vilket fall att det är positivt att SD verkligen avslöjas som de svin de är, om folk sedan trots det fortsätter att sympatisera med dem så har man ju i alla fall nått riktigt att argumentera mot. Jag föredrar alltid att se folks riktiga ansikte, nu väntar jag bara på att borgarna ska ta av sig masken.

2009-11-12 @ 13:31:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0