Äntligen irländskt ja till Lissabonfördraget!

Så äntligen röstade irländarna för Lissabonfördraget. Nu är det förhoppningsvis mest en tidsfråga innan vi har ett mer demokratiskt samarbete och ett Europa som äntligen har chansen att göra sin röst hörd i konkurrensen med länder som USA, Ryssland och Kina.

     Jag förstår verkligen inte varför många är så negativa till Lissabonfördraget. Det verkar ha blivit samlingspunkten för alla som är det minsta negativ till EU överhuvudtaget. De som säger att EU är odemokratiskt och ett borgerligt projekt. Sanningen är ju dock den att med Lissabonfördraget koncentreras makten ytterliggare till det helt demokratiska EU-parlamentet, något alla som påstår att EU är odemokratiskt ju borde tycka är väldigt positivt. Mer makt läggs direkt till folket vilket ju sen gör att de kan rösta fram socialdemokrater om man nu anser att EU är ett borgerligt projekt. Vad gäller EU används dock ofta någon form av logik att hela samarbetet är dåligt för att nyliberalerna och de konservativa har makten, men jag har aldrig hört någon som vill avskaffa riksdagen för att borgarna vann valet. Enligt mig kan man inte vara emot EU om man är för samarbete mellan länder. Visst mycket med EU är dåligt, men det är saker man kan ändra på demokratiskt, och med Lissabonfördraget har vi fått större möjligheter att göra detta.

     Det kanske mest positiva är dock att EU får en mer gemensam utrikespolitik vilket verkligen är ett måste idag när så gott som all makt ligger hos USA, Ryssland och Kina. Visst, just nu har vi Obama i Vita huset, men om fyra år kan det vara Sarah Palin eller valfri annan hjärndöd republikan eller halvt hjärndöd demokrat som sitter i Vita Huset, då tror jag många vore rätt tacksamma om Europa också hade något att säga till om.

     Nu när irländarna sagt ja kan det europeiska samarbetet äntligen utvecklas vidare.


Kommentarer
Postat av: G. Örd

Ja, först röstade dom nej.

Då blev de stora europeiska länder arga.

"Så får ni inte göra!"

Shysst, man ska säga ja eller nej sen fick dom inte säga nej. Omröstning? ...Men ja, du vann över med mig "Visst mycket med EU är dåligt, men det är saker man kan ändra på demokratiskt, och med Lissabonfördraget har vi fått större möjligheter att göra detta."Instämmer fan. EU är ett faktum, lika bra att gå med på det och påverka det inifrån, via mer makt åt folket i EU-parlamentet.Men, detta föredrag ger ju även de större länderna mer makt, de mindre länderna mindre makt...är inte du för en jämn fördelning av detta?/G.

2009-10-28 @ 00:13:56
Postat av: Anton

Jo, det är sant att det kan verka lite underligt att de fick rösta igen för att de röstade "fel" första gången, men om man ser det ur perspektivet att de 26 andra länderna var överens så känns det ändå rätt. Det är ju vansinnigt att vartenda land ska ha ett veto, istället borde man ha två tredjedelars majoritet som man har i Sverige när det kommer till grundlagsändringar. Dessutom lyssnade man ju på irländarnas missnöje och gjorde flera ändringar i fördraget innan andra omröstningen, så det var ju inte samma fördrag man röstade om.Vad gäller maktfördelningen så tycker jag att de små länderna tjänar på Lissabonfördraget, stormakterna såsom Storbritannien och Frankrike förlorar ju mandat i EU-parlamentet samtidigt som många små länder, b.la. Sverige, får fler.

Förövrigt förstår jag inte kritiken mot EU att de stora länderna har för mycket makt. Jag menar, de har ju mer makt för att de har fler invånare, varje invånare i hela EU ska ju ha lika mycket makt och då måste ju makten öka i förhållande med befolkningen.Härligt att jag lyckades övertyga dig förresten. ;)

2009-10-28 @ 00:27:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0