Var är vinnarmentaliteten?

I inlägget "Tankar om dagens socialdemokrati" pratade jag mycket om den brist på självförtroende som präglar dagens arbetarrörelse. För 20 år sedan var vi en rörelse av vinnare. En rörelse som knappt visste hur det kändes att förlora ett val och som drivit igenom reform efter reform i 40 års tid utan knappt några bakslag alls. Vi visste hur det kändes att vinna.  Sedan inledes den nyliberala högervågen och strax därpå kom 90-talskrisen. Gemensam välfärd  fick en bild på sig att vara omodern och ineffektiv samtidigt som privatiseringar och avregelringar lanserades som det nya och effektiva. Samtidigt kom som sagt 90-talskrisen vilket gjorde att man var tvungen att just privatisera och avreglera. Mycket av den välfärd man byggt upp raserades och år efter år skulle det sparas mer och avregleras mer samtidigt som det inte fanns plats för några nya reformer eller satsningar. På samma gång gjorde nyliberalismen sitt segertåg genom världen. Stödet för socialdemokratin sjönk sakta och rörelsen glömde sakta hur det kändes att ha initiativet och känna sig oslagbar. Till idag då man verkar tro att man som mest kan sakta ned högervågen istället för att besegra den. På område efter område gör man eftergifter istället för att formulera slagkraftiga egna alternativ. Men så borde det inte vara! Faktum är att så gott som alla gemensamma verksamheter som privatiserats både blivit ineffektivare och sämre, samtidigt som undersökningar visar att runt 90% av folket är beredda att betala mer i skatt om det betyder antingen bättre sjukvård, skola, äldreomsrog eller barnomsorg.

Det som krävs är att man återigen får in vinnarmentaliteten i rörelsen. Vi måste på allvar våga tro på våra egna visioner igen och verkligen försöka återta debatten. På lång sikt är alla förlorare på trängseln i mitten. Tvärt emot vad många verkar tro så tror jag att mittendragningen på sikt är rörelsens, och folkrörelsedemokratins, död. Jakten på mittenväljarna framställs som det som avgör valen, och så kan det vara ibland. Men istället borde man med självförtroende och tydliga visioner vinna tillbaka de som röstade på alliansen i förra valet mest för att S utstrålade för mycket trötthet och var för impopulära, likadant med soffliggarna. Att tona ner sin ideologi är inte svaret på hur socialdemokratin kommer återta initiativet, att tro det är så dumt. Vi är en rörelse som är byggd på visioner och framtidstro, inte på jakten efter nästa opinionsundersökning från Stockholms innerstad.
Det är dags att återfå självförtroendet.

Kommentarer
Postat av: G. Örd

Jo, det som är problemet.

Men om socialdemokraterna återfår sitt självförtroende...går på sin "egentliga" riktlinje istället för att lägga fram ett lila alternativ...

Då vinner man ju tillbaka sin egen respekt, "ja vi kör på socialdemokrati för en gångs skull!" och då stärks sossars självförtroende.

MEN, det behöver ju inte automatiskt betyda att ni vinner väljare? Att man tycker att ett parti har det bättre alternativet bara för att partiet plötsligt gått tillbaka till sina rötter? Tja, det kan ju locka gamla sossar som röstade blått senast...det förstår jag...

men det betyder inte per automatik att det gör att ni tar alla mittenväljare?

2009-11-10 @ 20:54:26
Postat av: Anton

Vi kanske inte skulle vinna alla mittenväljare, men det finns andra stora grupper vi förlorat. Jag tror att de senaste 15 årens tapp beror på den minskade ideologiska förankringen i politiken. Många så kallade "mittenväljare" tror jag dessutom är sossar som röstade borgerligt sist för att man förlorat en del av sitt förtroende för sossarna. Dessutom, idag när medelsvensson är ganska oideologisk tror jag att den ofta är den som utstrålar mest framtidstro och självförtroende som vinner, den som framtår mest som en vinnare.

Förutom det finns det en massa soffliggare att vinna. Majoriteten av dessa är sossar som man bara behöver entasuasmera.

Jag tror att tydligare visioner är ett måste för att återta initiativet.

2009-11-12 @ 13:17:09
Postat av: Lomp

Mjo, moderaterna framstår mycket mer kompetenta och självsäkra än socialdemokraterna, inget snack om den saken tycker jag.De vinner många mittenväljare, de väljer den makt som verkar mest kompetent, oavsett ideologi. Så tror jag.

2009-11-12 @ 17:49:31
Postat av: Anton

Jo, men mer kompetenta är de ju inte. Den imagen är dels ett resultat av den borgerliga pr-maskinen och dels av att all media är borgerlig. Anders Borg har ju fått en väldigt bra image för att han verkar så självsäker osv., när hans politik egentligen är helt åt helvete.Att de utstrålar mer självförtroende håller jag med om, de utstrålar enighet och har en tydlig agenda. Det tillsammans med högervågen gör ju att de sedan får styra debatten också vilket är ett stort problem. Jag tror att sossarna har satsat för mycket på att enigheten i alliansen ska spricka såsom den alltid har gjort tidigare, men den här gången lär det inte ske på ett tag. Vi måste alltså anpassa oss mer efter det här scenariot.Nu när de får bäst image i media osv. så vinner de ju också många mittenväljare, och vi borde som sagt ha tydligare visioner, men just mediavinklen tror jag mer och mer kommer slå över till vår fördel i valrörelsen. Ett möjligt maktskifte är alltid spännande och säljer bra.

2009-11-12 @ 20:59:22
Postat av: Kristian

Jag håller med om att det inte känns som ett vinnande koncept att dra mot mitten. Jag kan förstå om det är för att locka väljare, men försvinner inte hela socialdemokratin då, så att säga?Jag håller med om att bättre självförtroende nog är rätt väg att gå, och inte mot mitten.

2009-11-13 @ 11:54:42
Postat av: Anton

Socialdemokratin finns ju fortfarande kvar, så illa är det inte och så långt till en har vi inte gått, men vad jag vill är att rörelsen ska börja tro på sig själv och sina egna visioner i högre grad igen.

2009-11-13 @ 12:17:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0