En borgare utan slöja?

Läste igår om en kommun i Skåne där invånarna gått samman för att försöka hindra ensamma flyktingbarn att komma till kommunen.  I artikeln kan man läsa saker som "Stämningen blev hätsk och ilskan stor när Attendos regionchef Eva Dall försökte förklara hur och varför barnen skulle placeras där.
– Vi vill inte ha hit dem!, var den vanligaste synpunkten." och "– Snart får vi betala skola för de här ungarna också. Det kommer på skattsedeln, sa någon."
Här skulle man kunna skriva något om hur sådana här mänskliga svagheter kan uppstå, men idioter finns alltid och kommer alltid finnas. Riktigt illa blir det när man får veta att kommunens kommunalråd, Lars-Ingvar Ljungman (M), eldar på det hela och kommer med kommentarer såsom "Det kan inte vara ett kommunalt ansvar att ta emot dessa pojkar från orosområden i Asien och Afrika", "Jag förstår att ortsborna är upprörda och har sympati med dem", "Vi vill inte ha hit dem" och "Vi kommer undersöka alla möjligheter att få stopp på denna cirkus" - alltså att "behöva" ta emot ensamma flyktingbarn från krisområden.

Självklart blir man provocerad och förbannad, men på något vis är det rätt tillfredställande när politiska rivaler så öppet visar sin sanna sida. Sådana här åsikter är egentligen inte speciellt kontroversiella i moderaternas konservativa och marknadsliberala ideologi, men företrädare för partiet som så öppet och osminkat skyltar med dem är den vältrimmade borgerliga PR-maskinens mardröm. Ungefär på samma sätt som SD försökt tvätta bort en del av sin allt för kontroversiella image har borgarna senaste sex åren gjort ungefär detsamma. Man har med halvsanningar och vinklingar försökt, och till stor del lyckats, framstå som väldigt kompetenta halvsossar när sanrningen inte kunde vara längre ifrån. Liksom det var tillfredställande när Jimmie Åkesson helt plötsligt slängde av sig slöjan är det tillfredställande när borgare gör det samma. För egentligen är det ingen hemlighet att borgerliga kommuner är pinsamt dåliga på att ta emot flyktingar och invandrare.

Att liksom i fallet SD kunna hoppas på att helt plötsligt få se en osminkad version av alliansen är dock nog att önska för mycket.

Kommentarer
Postat av: Kristian

Just det här med invandringen är en fråga som jag är väldigt kluven inför. Det finns inga tvivel, i mina ögon, att det inte håller i dagsläget (beviserligen då folk börjar säga ifrån), men jag tror kanske inte att kasta ut föräldralösa barn löser det hela. Det är ju trots allt arbetslöshet och dylikt som skapar problemen, inte invandrarna i sig, och då framförallt inte småbarn, i min mening.

2009-11-13 @ 11:58:17
Postat av: Anton

Att folk säger ifrån i den där orten ska man nog inte ta som ett bevis på nått. Verkar vara en liten stängd ort där inget nånsin förändrats och där kommunalrådet gjort det till en grej att dra ned på alla kostnader som går för att sänka skatten.Men visst finns det missnöje med invandringen. En del är dock såklart meningslös främlingsfientlighet, medan det mesta andra bara beror på dålig integration. Denna dåliga integration gör sedan partier som SD enkla poänger på, även fast dess politik bara skulle förrvärra problemen.

Egentligen tycker jag inte man kan säga att det gått för långt. Vi har bara 5% invandrare i Sverige och vi kommer behöva mycket mer för att bibehålla välfärden. Det gäller bara att komma tillrätta med den misslyckade integrationen.

2009-11-13 @ 12:14:42
Postat av: G. Örd

Exakt, det är integrationspolitiken som måste redas ut. Verkar som att inget parti kan lyckas med det; dom får forska mer i det och "tillsätta utredningar" (hatar det uttrycket men...) för att se hur vi bäst kan förändra, utveckla och nyansera integrationspolitiken.Angående det där med att det är "en stängd ort" som du uttryckte det; läste i en stor artikel i DN härom veckorna (det var i samband med SD:s partistämma) att kommuner med större antal invandrare hade lägre antal SD-medlemmar och att kommuner med lägre antal invandrare hade högre antal SD-medlemmar...

Det talar sitt tydliga språk. Egentligen borde debatten vara slut där. Konfornteras folk med invandrare blåses eventuell främlingsfientlighet bort. Om folk aldrig konfronteras med invandrare får dom sitta hela livet och hata dom och vara rädd. Inskränkhet kallas det.

Vad som behövs är helt klart en lyckad integrationspolitik. Och för att få till stånd en sådan måste det utredas mer och forskas mer hur vi kan åstadkomma detta.Men, vänder mig mot "få se en osminkad version av alliansen är dock nog att önska för mycket". Ska det tolkas som du misstänker att många allianspolitiker skulle vara främlingsfientliga? Det är onödigt smutskasteri, anser jag. Hur menar du?

2009-11-16 @ 20:20:20
Postat av: Anton

Jo mycket av främlingsfientligheten saknar ju faktiskt grund. Man vill bara hitta en samlande faktor (vi och dem-mentaliteten) och en syndabock för allt som är dåligt. Hade lika gärna kunnat vara vegetarianer man hetsar mot.Med "en osminkad version av alliansen"-kommentaren syftade jag inte på främlingsfientlighet utan alliansens nya image i stort. Man säger inte vilken agenda man har utan gömmer den bakom fina ord, man säger inte hela sanningen osv. Så betedde man sig inte innan "Nya arbetarpartiet"-projektet och alliansbildandet.

2009-11-16 @ 21:40:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0